Gå direkt till textinnehållet

Journalist dödad i turkisk flygattack

Issam Abdullah dödades och ytterligare en journalist skadades under de turkiska flygangreppen i norra Syrien i söndags. Båda hade tagit sig till bombade platser för att rapportera när det turkiska flygvapnet slog till igen.

De turkiska flygattackerna mot kurdiska baser i norra Syrien den 20 november dödade minst elva civilister, varav journalisten Issam Abdullah var en.

Abdullah arbetade för nyhetsbyrån ANHA (Hawar News Agency) som är affilierad med det kurdiska styret i nordöstra Syrien. ANHA rapporterar att Abdullah dog ”martyrdöden” när turkiska flygplan attackerade byn Tqil Baqil en andra gång – Abdullah hade begett sig till byn för att rapportera om den första bombningen.

Bombningarna genomfördes en vecka efter att en bomb på Istiklalgatan i Istanbul dödat sex personer. Turkiska myndigheter har pekat ut den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK och den beväpnade kurdiska milisen YPG som ansvariga för terrordådet, båda grupperna har förnekat inblandning.

Annons Annons

Ytterligare en journalist skadades i bombningarna, Mohammed Jarada, som arbetar för den PKK-affilierade kanalen Sterk TV. Han skadades när turkiskt flyg för andra gången bombade ett sjukhus, dit han begett sig för att rapportera om den första bombningen. Han ska ha fått en lättare skada i huvudet.

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att Turkiet grundligt utreder varför Issam Abdullah och andra civilister blev måltavlor i attacken.

Fler avsnitt
Fler videos