Gå direkt till textinnehållet

”En dålig debatt lämnar publiken med frågetecken”

Efter många år på Studio ett axlar Magnus Thorén nu SVTs debattprogram Sverige möts. ”Rätt skötta debatter kan verkligen ta tittaren till kärnan i en samhällsfråga”, säger han.

Efter nästan ett decennium kändes P1-flaggskeppet Studio ett som ett gammalt äktenskap för Magnus Thorén. Hur mycket han än tyckte om programmet var det dags att göra något annat, och lätt att säga ja när Sverige möts-redaktionen hörde av sig.

De två programmen kan verka långt ifrån varandra: superseriösa, vuxna Studio ett – mot ett lite hetsigare tv-format som skapade rubriker när Joakim Lamotte dök upp i skyddsväst. Men Magnus Thorén pekar på likheterna.

– Vi har haft rätt eldfängda debatter på Studio ett.

Annons Annons

Allt handlar om utförandet och det journalistiska grundjobbet, menar han.

– När debatter blir som sämst blir det bara en form av effektsökeri. Argumenten haglar, lyssnaren lämnas med en massa frågetecken. Men rätt skötta kan man verkligen komma till kärnan. All politik och samhällsdebatt handlar egentligen om från vilken utgångspunkt man tittar på saker, säger han.

Hur ska du göra för att komma till kärnan i Sverige möts?
– Jag ska försöka vara så påläst jag någonsin kan. Ibland är det journalistiskt tacksamt att slänga in en debatt, man kanske tycker att man inte behöver bottna i ämnet, det är enklare än att dyka ner och granska påstående a och b. En bra diskussion handlar mycket om att journalisterna på redaktionen bottnar i ämnet och vet vart vi vill, kan det hyfsat bra.

Hur förbereder du dig inför premiären nästa vecka?
– Just nu är jag just i en påläsningsfas. Vi tror att första programmet ska handla om narkotikapolitik, så jag läser på om THC-halterna i cannabis i tid, hur det påverkats av legalisering. De har blivit högre, kan jag avslöja.

Hur bestämmer ni ämnen och gäster?
– Vi har idéer om vilka ämnen vi vill gå på framåt. Vi vill också vara öppna för att vara snabbfotade, kunna kasta om om det händer. Det måste vara en medelväg, att hitta ämnen som är viktiga över tid, men som inte får kännas helt passé heller.

Hur går det med att bottna i ämnena om det blir snabba omkastningar?
– Det är svårare naturligtvis. Jag får luta mig lite tillbaka på Studio ett-åren, där jag lärde mig lite om mycket.

Du ska göra tv i stället för radio. Hur stor är skillnaden?
– Det blir en stor omställning. En större apparat. Men jag får väl kasta mig ut i det, tittarna får berätta hur det går.

Sverige möts turnerar i normala fall runt i landet. Under pandemin sänder man dock från tv-huset i Göteborg.

Fler avsnitt
Fler videos