Gå direkt till textinnehållet

Kvartal hoppas på publiken

När nättidningen Kvartal i höstas gjorde en läsarundersökning ramlade 10 000 svar in. Nu hoppas redaktionen att den entusiastiska publiken ska vilja betala också.

Nina Rungs akademiska luftslott

Avskedshotade professorn: ”Studenter klagar över wokeismen”

Fredagsintervjun med Richard Jomshof: ”Jag undrar om de själva tror på vad de säger om oss”

Annons Annons

Så blev sex och samtycke del av alla ämnen

Det är fredag vecka 43 och identitetspolitik och normkritik dominerar Kvartals uppfräschade sajt. Tre dagar har gått sedan dagen L som i lansering.

Kvartal har en stor och trogen publik – 200 000 unika besökare per månad, 500 000 poddlyssningar – som man nu hoppas vill bidra till att tidningen ska kunna växla upp.

– Det är en fin tanke att ge bort allt gratis, men en ännu finare tanke att de som gillar det här faktiskt vill betala. Vi tror att de kommer vilja göra det, säger chefredaktören Jörgen Huitfeldt i lokalerna med takfönster på åttonde våningen i Södra Kungstornet i centrala Stockholm.

Nättidningen Kvartal, som publicerar poddar och texter med samhällsjournalistisk inriktning, lanserades 2016 med ambitionen att stå för ”en vuxen samhällsdebatt”.

– Vi står fortfarande för den beskrivningen, även om begreppet ”vuxen” ­kapats av diverse partier.

Huitfeldt tillträdde 2019 då grundaren Thomas Gür tillsammans med dåvarande chefredaktören Paulina Neuding lämnade tidningen för att gå till högerprojektet Bulletin. Även Kvartal har återkommande stämplats som en högersajt. En etikett som redaktionen inte är enig om. 

– Det är såklart upp till betraktaren att avgöra om vi är politiska, men vi vill inte vara det. Däremot vill vi vara något annat än de andra, säger Jörgen Huitfeldt.

Vad är ”något annat”? Modiga, är ett ord som nämns. Kvartal delar sin ljusa vindsvåning med bokförlaget Mondial, som av Huitfeldt och vd Ludde Hellberg i uppskattande och igenkännande termer beskrivs som just modiga i sin utgivning. 

Kvartal positionerar sig gärna i motsats till det övriga medielandskapet. Jörgen Huitfeldt har, inte minst som kolumnist i Dagens Nyheter, ofta uttryckt sina invändningar mot med det han kallar ”journalismen”: när journalister utan att låtsas om det agerar politiskt genom val av vinklar och ämnen.

– Det man uppfattar som goda värderingar slår igenom. Det behöver inte vara åt vänster. Jag tycker att GAL-TAN-­skalan är mer relevant. Den rimliga styråran för medierna borde vara där människor i Sverige i allmänhet ligger, så nära mitten som möjligt, säger Jörgen Huitfeldt.
Ludde Hellberg, som har en bakgrund på Expressen och innan han blev vd i det nybildade aktiebolaget Kvartal AB var undersökande ­reporter på Kvartal, stämmer in i mediekritiken.

– Många svenskar är trötta på att få pekpinnar, bli uppfostrade, av journalisterna. Jag tycker inte att man litar på att publiken kan tänka själv. Det är svårt att rada exempel, men det räcker med att öppna en morgontidning eller slå på radion.

Jörgen Huitfeldt har ofta berättat om sin frustration under de många åren på Sveriges Radio över att människor och vinklar kunde brännmärkas på oklara grunder. Nu bjuder han in vem han vill till podden Fredagsintervjun.

– Ta en person som [Bulletingrundaren] Tino Sanandaji. Jag var intresserad av hans bakgrund, han har växt upp med en mamma som inte kunde vara riktigt vuxen. Det tyckte jag var spännande. Sedan var han jättesvår att intervjua. 

En bred skara ­politiker och andra offentliga personer gästar Kvartals poddar och spalter. Ett undantag är nu aktiva vänsterpartister. När Jörgen Huitfeldt bjöd in Ali Esbati kring ett samtal om hans bok om Utøya fick han ett kort ”nej”, berättar han. För att vara säkra på att få med Vänsterpartiet i utfrågningarna inför höstens riksdagsval valde Kvartal därför att gå ihop med vänstersajten Dagens Arena om projektet Folkviljan.

– Jag tycker om Dagens Arena, men hoppas att det går att göra på egen hand i en framtid, säger Jörgen Huitfeldt.

I podden Veckopanelen, som avhandlar veckans politiska nyheter, sitter ofta tidigare politiker och människor från näringslivet. Däremot sällan ledarskribenter. De har gott om andra arenor, förklarar radioveteranen och programledaren Staffan Dopping.

– Vi vill framför allt ha med människor med erfarenhet av politiskt liv, organisationsliv och näringsliv som har en friare position idag. Det blir mindre av talepunktsamtal då, och ett öppnare, mindre ängsligt samtal där panelisterna respekterar varandra. Mindre ängsligt, mer kunskapsbaserat, säger Staffan Dopping.

Formmässigt har Kvartal en svaghet för fördjupande artiklar och essäer, gärna med en lästid upp mot 20 minuter, alltid utan pratminus. Dagens supersnabba och ständigt metakommenterande nyhetsflöde är fördummande, tycker Jörgen Huitfeldt. 

– Behöver vi verkligen uppdateras i minutintervall och behöver SVTs Mats Knutson berätta vad vi ska tycka om varje politiskt utspel?

Kvartals publik domineras av högutbildade storstadsbor över 35. Många är entusiastiska. När redaktionen i början av hösten skickade ut en läsarundersökning fick man in 10 000 svar. Och till en lyssnarpanel fick de 200 ansökningar, bland annat från tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg. Förutsättningarna för att omvandla Kvartal till en kommersiell produkt finns, ­bedömer Huitfeldt och Hellberg.

Samtidigt växlar man upp: tre nya skribenter knyts till tidningen och en ny månatlig fördjupande podd lanseras. ­Politikreportern och doktorn i statsvetenskap Cecilia Garme, som den här måndagen grubblar på hur hennes reportage från Järvafältet ska rubriksättas – är ”Utan parlör i Rinkeby” för svårgreppat? – är fast frilansmedarbetare sedan tidigare. En roll hon kombinerar med att skriva böcker och moderera samtal.

– Jag får ett sammanhang här på redaktionen. Kvartal känns som en perfekt kombination av Skytteanum i Uppsala och Expressen. Jag övervägde en annan redaktion, men Jörgen och Staffan har public service inom sig på ett sätt jag litar mycket på, säger hon vid sin fönsterplats på ­åttonde våningen.

Omvandlingen till aktiebolag och publikintäkter är också ett sätt att säkra den redaktionella friheten. Det har mumlats om hemliga näringslivsägare sedan Kvartal drog igång. Jörgen Huitfeldt avslöjar att oberoendet har stresstestats vid några tillfällen; två investerare har dragit sig ur efter att han som chefredaktör behövt rita upp röda linjer kring Kvartals publiceringar.

Nu har sjutton investerare gått in med riskkapital för att möjliggöra bryggan till en betalmodell.

– Vi behöver pengar precis som vilken startup som helst. Men till skillnad från andra har vi redan en stor publik. 

Ny ägandeform för nättidningen Kvartal

Ägare: Kvartal ägdes ­tidigare av en insamlingsstiftelse. Den skrev i oktober över verksamheten till Kvartal AB. Ludde Hellberg är 
vd.
Anställda: Kvartal har sex anställda. Utöver Jörgen Huitfeldt och Ludde Hellberg jobbar kulturredaktören Ola Wong, webb­ansvariga Frida Eckermann, program­ledaren Staffan Dopping och vetenskapsredak­tören Henrik Höjer på ­tidningen. 

Fasta frilansar som är knutna till Kvartal är ­Cecilia Garme, Lapo ­Lappin, Anna Axfors och Åsa Julin.

Fler avsnitt
Fler videos