Gå direkt till textinnehållet

En annorlunda bokmässa

På torsdagen öppnade bokmässan i Göteborg efter pandemin igen. Men det var öde hallar som mötte besökarna.

I år är bokmässan en hybrid. Det går att köpa biljett för att följa seminarierna digitalt på Bokmässan Play, men det går också att besöka Svenska mässan på plats. Många bokförlag som tidigare hade monterhyllor dignande av böcker till specialpris finns här, men några montrar har de inte fyllt upp i år. Tre bokhandlare från Göteborg samsas om att sälja böcker på plats.

Vimlet saknades helt under torsdagen och det var tunnsått med besökare på de flesta seminarier. När kultur- och demokratiminister Amanda Lind invigde mässan, som i år har demokratitema, uppmärksammades att det var 20 år sedan Dawit Isaak fängslades i Eritrea.  

Ett 80-tal journalister har ackrediterat sig till mässan i år, betydligt färre än tidigare. En nyhet för i år är att man inte ackrediterar sig och sedan kan komma och gå som man vill under mässan. I år behöver anmäla vilka dagar man är på plats, så medierna lär sprida ut sig över de fyra dagar mässan pågår. Det är inte heller så många journalister som anmält att de vill följa mässan digitalt. Ett 15-tal har ackrediterat sig till Bokmässan Play, berättar bokmässans presstjänst.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos