Gå direkt till textinnehållet
Elin Almén, SVT Svenska Nyheter.
Foto: Jens Rosengren/SVT

Elin Almén tipsar: Så pallar du med den konfrontativa intervjun

Svenska Nyheters Elin Almén hyllas efter helgens humorinslag där en politiker konfronteras med obekväma frågor. Nu ger hon sina bästa tips för hur man kommer över ångesten inför obekväma intervjuer. ”Jag gillar inte alls dålig stämning i verkliga livet”, säger hon.

I fredagens avsnitt av satirprogrammet Svenska Nyheter lyfts problemet med social dumping upp. Enligt programmet jobbar rika kommuner för att utsatta medborgare med försörjningsstöd flyttar till andra kommuner – ofta sådana på landsbygden där det finns gott om bostäder.

Enligt Svenska Nyheter är Nacka kommun i Stockholm en av de kommuner som i högst utsträckning sysslar med social dumping, något som kommunen bestämt förnekar. Efter ett studiosegment där problemet presenterades skickades Elin Almén till Nackas stadshus för att dela ut det påhittade priset ”Årets bästa kommun i social dumping” – och de kommande minuterna är jobbiga att kolla på. Intervjun har hyllats på sociala medier för dess gränslöshet och att den på ett roligt sätt lyfter hur kommuner nekar till att de har en roll i problemet.

– Precis innan ett sådant här tilltag vet man aldrig riktigt hur det kommer att bli. Man gör olika scenarion i huvudet för hur det ska bli. Sen vet man ju inte om rätt person ens är på plats. Man har lite adrenalinpåslag på väg till intervju, säger Elin Almén.

Elin Alméns tips till journalister inför obekväma intervjuer

  1. Var väl förberedd
    För att kunna improvisera i stunden behöver man vara påläst och veta tydligt varför man gör det man gör. Hur knasigt det än är i stunden måste det förankras i det som man vill visa.
  2. Lita på din intuition
    Våga säga den första tanken som dyker upp i huvudet.
  3. Känn dig trygg i ditt team.
    Det är viktigt att man känner att man inte är själv utan att man har uppbackning på plats.
  4. Gå in i en roll
    Oavsett om det är en uttalad karaktär eller om man i princip är sig själv så kan man för sin egen skull tänka att man går in i en roll. Då blir man mycket friare. man behöver inte filtrera allt genom sitt eget filter och tänka vad man själv tycker om allt. Det blir mer som en lek, och inte lika jobbigt.

Det är inte första gången som hon gör den här typen av inslag. Hon har arbetat åtta säsonger på Svenska Nyheter, och har bland annat blivit gripen av polis under en inspelning när hon skulle ta in en ”spionballong” på ett möte på  Harpsund. Hon är också journalist, bland annat programledare och livereporter på olika P4-kanaler. Dessutom är hon stand up-komiker, skådespelare och manusförfattare. Men hon tycker själv inte att hennes verksamhet är speciellt spretig.

– Det känns inte som att det är så olika saker som jag gör. Det är samma typ av tänk, men med olika språk, säger hon.

Under årets säsong är Elin Almén inte kvar i redaktionen för Svenska Nyheter. Men under veckan innan fick hon ett samtal där redaktionen frågade om hon ville hoppa in och göra intervjun till inslaget om social dumping. Därefter följde intensiv förberedelse.

– Det absolut viktigaste när man ska göra den här typen av inslag är att man har på fötterna. Att man verkligen har researchat och vet varför man gör det man gör. Jag skulle inte kunna göra den här typen av ”dra-ned-brallorna-aktion” om jag inte känner att det finns goda skäl att göra det, säger hon.

Bara att kolla på inslaget kan kännas jobbigt för den som inte älskar dålig stämning. Hur gör man då för att klara av att åka till stadshuset och ställa till med en scen?

– Jag gillar inte dålig stämning i verkliga livet, utan jag vill ha god stämning och att alla är kompisar, säger Elin Almén.

Hon har några tips på hur man som reporter kan tänka.

– Jag går in i en roll, då släpper det. Jag blir en karaktär och kan köra på utan att bli särskilt drabbad av det som händer. Även när jag är vanlig reporter och ska göra en intervju som är lite obekväm eller går hårt åt en person brukar jag tänka likadant. Det blir som ett skydd mot hur det hade känts att göra det privat.

Så det är inte du som gör intervjun, utan en karaktär?

– Det blir en slags hybrid. Karaktären är en uppskruvad version av mig själv. Men det är som när man går upp på en scen, det blir ett annat fokus, säger hon.

Hon har en bakgrund inom improvisationsteater, något hon också tycker är bra träning för att klara av den här typen av intervjusituationer.

– Det gör att jag har en grundtrygghet i att inte veta vart saker är på väg. Då kan man hugga tag i saker som händer i stunden, vilket kan bli väldigt kul, säger hon.

Ett exempel under intervjun med kommunalrådet i Nacka är när man hör några förbipasserande fråga om han fyller år.

– De blev glada för de såg tårta och ballonger. Jag hade inte tänkt på det innan men det blev en väldigt kul kontrast. Då kan man ta tag i det och lyfta fram den och göra den ännu roligare, säger hon.

En annan aspekt som Elin Almén lyfter fram som avgörande för att kunna göra den här typen av intervjuer är att hon är trygg i samarbetet med fotografen Jens Rosengren.

– Det krävs att man litar på varandra och att man vet att om det händer något så har vi samma tänk och backar upp varandra. Det är Jens som filmat och redigerat alla inslag jag gjort i Svenska Nyheter, så vi känner varandra bra.

Hur ser du på din roll när du gör den här typen av inslag?

– Jag skulle säga att det är en hybrid mellan att vara journalist och komiker. Jag brukar se humorn som ett språk, det är ett sätt att förmedla något, i det här fallet journalistik. Det gör att det blir lättillgängligt och man sätter fingret på något på ett visuellt sätt. Bara att man ser den här politikerns ansiktsuttryck när han står där med tårtan och inte vill ta emot den. Man får se skavet framför sig.

Ser du någon konflikt mellan att ena dagen vara med i ett humorprogram och dagen efter reporter på P4?

– För mig personligen är det inte ett problem. Jag har det tydligt i huvudet vad min uppgift är. Jag har inga problem att växla hatt. Det är ju i så fall om någon annan reagerar. Men jag tror att folk köper att man kan hålla på med lite olika grejer, och även när det är prank så är det ju också journalistik, säger hon.

Har det hänt att folk tror att det är ett prank när du gör en vanlig intervju som journalist?

– Det har hänt att folk har frågat, men då är jag väldigt tydlig med att jag har P4-hatten på mig, säger hon.

Kommentarer

Ett svar till ”Elin Almén tipsar: Så pallar du med den konfrontativa intervjun”

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos