Ekojouren görs om efter kritik
I våras kunde Journalisten avslöja att Ekots stora omorganisation lett till missnöje och flera sjukskrivningar på redaktionen. Nu gör ledningen om den kritiserade ruljansen på ”Ekojouren” där reportrar slitits mellan olika arbetsuppgifter.
Redan i november 2014 startade Ekots stora omorganisation där stora delar av redaktionens arbetssätt förändrades. I maj i år kunde Journalisten, via våra källor, berätta att de förändrade villkoren lett till missnöje och sjukskrivningar. Som reporter förväntades man jobba omkring en tredjedel av arbetstiden i Ekojouren, där man levererar snabba nyheter till både Eko-sändningarna och webben, vilket splittrade upp arbetstiden för specialreportrarna och de små sändningsstaberna bestående av programledare och producenter.
I våras genomförde även journalistklubben och företaget en medarbetarundersökning. Resultatet av den är nu känt och bekräftar också missnöjet.
– Ja, jag tror det framgick tydligt där att det fanns ett missnöje, säger Katarina Helmerson, som sitter i Ekots sektionsstyrelse.
Sedan den nya Ekochefen Olle Zachrison tillsattes 2015 har ledningen fortsatt skruva i organisationen och väljer nu att göra om den kritiserade Ekojouren igen. Från och med den 3 oktober gäller ett nytt schema där alla schemalagda dagpass i nyhetsnavet plockas bort, i stället flyttas fyra live-reportrar till navet för att enbart fokusera på det snabba nyhetsarbetet.
Allt sker på försök till och med årsskiftet.
De fyra live-reportrar som ska dedikeras till Ekojouren är Simon Andrén, Peter Bjurbo, Björn Dickson och Sara Sundberg. Ingen av dem är någon nyanställning.
Enligt fackklubben är den stora förbättringen att en dedikerad grupp reportrar nu ska arbeta på dagpassen i Ekojouren medan de övriga i reportergruppen bara har kvar vissa kvällspass i jouren. Klubben hoppas det ska leda till en mindre uppsplittrad arbetssituation där reportrar med specialkunskap i större utsträckning ska kunna fokusera på sina specialområden och jobba mindre mot vissa sändningstider.
– Vi hoppas det här kommer leda till en bättre arbetsmiljö och följer frågan. Vi hoppas också på en bra utvärdering av det här eftersom man inför det på försök, säger Katarina Helmerson.
Ekochefen Olle Zachrison menar att han sett projektet som nu skrotas mer som en extrastyrka ”vid sidan av den ordinarie Ekojouren”. I höst ska allt integreras enligt hans plan och bli det man kallar för en ny livedesk, som ska kunna reagera snabbare vid stora nyhetshändelser.
Att ni gör om, är det ett resultat av medarbetarundersökningen?
– Egentligen vill vi åstadkomma två saker. Det ena är att många i vårt reporterkollektiv har uppfattat sin roll som ganska splittrad, att man jobbar i sin reportergrupp med den agendasättande journalistiken och samtidigt har man vissa veckor på Ekojouren. Det andra vi vill förbättra är kontinuitet på jouren så att några reportrar tillåts bli extra vassa på det dagliga, snabba nyhetsarbetet, säger Olle Zachrison.
Men det här är tänkt att påverka arbetsmiljön i en positiv riktning?
– Jag hoppas naturligtvis att de här åtgärderna ska uppfattas som positiva men i en sådan här stor organisation är det många saker som påverkar arbetsmiljön. Hur tydliga vi är i ledningen, hur vi sitter, hur vi tar in förändringarna i nyhetskonsumtionen, hur vi kan vidareutbilda våra medarbetare. Det finns så otroligt många faktorer som spelar in. Jag hoppas såklart att det vi gör nu kommer att vara positivt men det är inte det enda vi behöver jobba med, säger Ekochefen.
BAKGRUND:
Missnöjet på Ekot
n Förutom nyhetsverksamheten och utrikeskorrespondenterna hör även programmen Studio Ett, P1-morgon, Konflikt, Godmorgon, världen!, Ekots lördagsintervju, Radiokorrespondenterna och P4 Världen till organisationen.
n Den nya Ekojouren fick kritik från flera håll i vårt avslöjande maj eftersom den ansågs leda till stress hos reportrar och de små sändningsstaberna bestående av programledare och producenter.
n Flera personer menade också att redaktionen dränerats på erfarenhet eftersom ledningen startat en ”direkt-grupp” på tio personer – som brutits ut från det dagliga arbetet för att kunna sända live. Dit har bland annat rutinerade reportrar med lång erfarenhet flyttats och i stället ersatts med vikarier ute i programverksamheten.