Gå direkt till textinnehållet

DN-satsning på kvinnors orättvisa löner

På Dagens Nyheter har arbetsgivaren skjutit till 150 kronor utanför potten till alla kvinnliga anställda för att minska lönegapet mot männen. Flera av journalistklubbarna i dagspressdistriktet uppmanar journalister att ta kontakt med dem innan de förhandlar ingångslöner.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor har minskat från 1 000 kronor till 800 kronor i månaden på Dagens Nyheter.

Journalistklubben är nöjd med satsningen och årets lönerevision har avslutats i enighet.

– Den skillnad som finns kvar nu kan nog delvis förklaras med antal år i yrket, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN.

Annons Annons

Chefredaktör Peter Wolodarski berättar att förslaget kom på arbetsgivarens initiativ.

– Våra granskningar visar att löneskillnaden som finns mellan män och kvinnor i och för sig inte är osaklig, men jag tycker att det här är rätt sak att göra. Jämställdhet får inte bara vara vackra ord, säger Peter Wolodarski.

Samtidigt anser journalistklubben att det har tagit för lång tid att nå hit.
– På DN har vi åtta år i rad gynnat kvinnor i löneförhandlingarna före män. Det beror på att kvinnor ofta kommer in för lågt i förhållande till det allmänna löneläget när de anställs, säger Anders Forsström.

Han ser en tydlig koppling mellan kontakten med klubben och ingångslönen.

– Så gott som alla manliga journalister som blir anställda på DN kontaktar klubben innan de förhandlar ingångslön, men bara runt hälften av kvinnorna. Det är också vanligare att män får högre ingångslön av marknadsmässiga skäl. Antingen är det så att kvinnor tenderar att acceptera lägre lön, eller så betalar arbetsgivaren sämre för kvinnlig kompetens. Det faller hur som helst ett tungt ansvar på arbetsgivare och fack att se till att skillnader i ingångslöner inte uppstår, säger Anders Forsström.

Peter Wolodarski har en annan bild av ingångslönerna de senaste åren:

– Löneskillnader mellan män och kvinnor har funnits länge på DN och historiskt är det möjligt att det har varit så att männen har fått högre ingångslöner baserat på marknadsmässiga avgöranden. Men på senare år har vi rekryterat flera kvinnor på högre ingångslöner, så bilden är delad, säger Peter Wolodarski.

Flera av journalistklubbarna i dagspressdistriktet känner igen problemet med låga ingångslöner och uppmanar journalister att ta kontakt med klubbarna innan de löneförhandlar vid en nyanställning.

– Fler borde ta kontakt med klubben för att få reda på löneläget innan man skriver på kontrakt om ens för ett vikariat. Det kan ta åratal att få upp en låg ingångslön, säger Olle Lindström, ordförande i journalistklubben på Nyhetsbyrån TT.

Susanna Vidlund, ordförande för journalistklubben på Aftonbladet, anser att löneskillnaden om 2 000 kronor mellan män och kvinnor på tidningen är för stor.

– Min uppfattning är att kvinnor är lönediskriminerade på Aftonbladet. Jag kan inte utesluta att det är en faktor att kvinnor kommer in på lägre löner, men jag tror också att män har en bättre löneutveckling än kvinnor. De som hör av sig till klubben inför sin förhandling om ingångslön får naturligtvis ett bättre underlag i förhandlingen.

– Vi har precis genomfört en större omorganisation och kommer med anledning av det att titta igenom lönefrågorna efter sommaren, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Fler avsnitt
Fler videos