DN-journalister åtalas
för ubåtsjakt

11 oktober, 2016

Dagens Nyheters reportageteam som bevakade ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014 åtalas nu för brott mot skyddslagen.

Teamet, som bestod av en fotograf, en journalist och en båtförare, befann sig i Stockholms skärgård för att bevaka ubåtsjakten i oktober 2014. De stoppades av polis vid Berga örlogsbas där fotografens minneskort beslagtogs. Beslaget anmäldes och överklagades ända upp till Högsta domstolen, som kom fram till att fotograferingsförbud inte gällde och hävde beslaget förra året.

Nu åtalas reportageteamet för att ha brutit mot skyddslagen. Enligt åtalet har de med uppsåt eller av oaktsamhet tagit sig in på militärt skyddsområde, som ska ha varit utmärkt med skyltar.

DN-medarbetarna förnekar brott och har anmält brister i förundersökningen till Södertörns tingsrätt. Tingsrätten avslog anmälan, som nu har överklagats till hovrätten. Men åklagaren väljer att åtala journalisterna innan hovrätten har fattat sitt beslut, eftersom det misstänkta brottet snart preskriberas.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies