Dispatch International orsakade publicitetsskada

25 mars, 2014

MEN-beslut PON klandrar tidningen Dispatch International för att ha anklagat en namngiven journalist för förfalskning och förtal.

Tidningen skrev i mars 2013 att en bloggare avslöjat att en journalist ”satt ihop en falsk lista över påstådda pedofiler” och en annan journalist spridit den falska listan och hängt ut två oskyldiga män.

Bloggaren påstod sig ha identifierat avsändaren av den förfalskade listan som journalisten X (namngiven), ett avslöjande som ”mainstream-medier” inte tagit upp.

Dispatch International skrev också: ”Att journalister medvetet förfalskar och förtalar privatpersoner med lögner borde vara en godbit för medierna.”

X anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Hen förnekade anklagelserna, hade inte kontaktats före publicering och hen kände sig djupt kränkt av att förekomma i tidningen, på papper och på nätet.

PO ger journalisten rätt. Han ser särskilt allvarligt på det oreserverade påståendet att ”journalister medvetet förfalskar och förtalar privatpersoner med lögner”.

Att anmälaren inte svarat på anklagelserna minskar inte tidningens ansvar för de oreserverade anklagelserna.

PO finner att Dispatch International orsakat anmälaren X en oförsvarlig publicitetsskada. Pressens opinionsnämnd gör samma bedömning och klandrar Dispatch International.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies