Gå direkt till textinnehållet

”Den roll jag sökte finns inte kvar längre”

Gefle Dagblads chefredaktör Maria Brander slutar efter tre år på posten och 16 år på företaget. ”Det var inget lätt beslut, men det var rätt beslut. Jag vill arbeta mer med journalistik och den tjänst eller snarare roll jag sökte för tre år sedan finns inte längre”, säger Maria Brander.

Strax före sommaren började tankarna komma på att byta jobb och arbetsplats. Gefle Dagblads chefredaktör Maria Brander kom överens med Mittmedias redaktionella chef AnnaKarin Lith att fundera över sommaren.

– Under sommaren förstärktes tankarna. Jag har sagt att jag har världens roligaste jobb och det tycker jag väl fortfarande, men det känns inte lika rätt som tidigare. Jag har jobbat i 16 år på samma tidning och i tre år som chefredaktör och om jag inte byter nu är nästa station guldklocka, om vi fortfarande hade gett bort guldklockor, säger Maria Brander.

– Jag har hamnat för långt bort från det journalistiska arbetet. Uppdraget som chefredaktör och medieledare ser helt annorlunda ut i dag. Den tjänst eller snarare den roll jag sökte för tre år sedan finns inte längre.

Men hennes uppsägning är inte en protest mot den utveckling som skett, hon beskriver förändringen i tjänsten som helt naturlig.

– Jag är en person som måste känna engagemang med hela hjärtat. Om jag känner att jag inte kan ge 110 procent så är det dags att gå vidare. Det var inget lätt beslut men det var rätt beslut. Jag känner fortfarande ibland, trots att det är offentligt nu och jag har funderat igenom det så mycket, att ”Hjälp, vad har jag gjort?” Men samtidigt har jag ett pirr av förväntan i magen, och det säger mig att jag har valt rätt.

Du slutar redan nu på fredag, varför så snabbt?
– Ja, det känns ju lite för hastigt tycker jag. Men det är otroligt svårt att ha fokus på det dagliga arbetet om man samtidigt ska lämna. Det krävs en split vision som är omänsklig. Mina kolleger anade dock ingenting när jag berättade att jag skulle sluta i morse, så jag har tydligen lyckats bra med det.

Vad ska du göra nu?
– Jag vet inte. Jag har förmånen att ha tid att fundera. Jag har ett semesterberg som jag ska beta av och som räcker till årsskiftet. Jag vill fortsätta att arbeta med journalistisk men jag är inte främmande för chefsjobb som jag också tycker är roligt. Men jag kommer att sakna den här redaktionen och framför allt mina kolleger oerhört mycket.

Daniel Bertils, redaktionell produktionschef inom Mittmedia går in som tillförordnad chefredaktör fram till dess att en ny chefredaktör utses.

Fler avsnitt
Fler videos