Riksdagspolitikernas intresse för mediepolitik har mattats av, enligt en ny rapport. FOTO: Tor Johnsson

De mediepolitiska motionerna minskar kraftigt

10 juni, 2021

De folkvaldas intresse för mediepolitik har svalnat de senaste decennierna, om man tittar på antalet lagda motioner i riksdagen. Från 30 motioner per år under 1990-talet till bara sju stycken år 2019.

Det framgår av en ny rapport från Institutet för Mediestudier. Åren 1990–2019 lades det fram 643 mediepolitiska motioner i Sveriges riksdag: ett årligt snitt på 21 motioner. De flesta motionerna handlade om tv, följt av dagspress. Antalet motioner har minskat över tid. 1990–1999 skrevs totalt 303 motioner, eller drygt 30 per år. År 2000–2009 sjönk antalet motioner till totalt 204. År 2010-2019 skrevs 130 motioner, varav bara sju stycken 2019.

I Mediestudiers Snigeln och haren – så kan mediepolitiken komma ikapp medieutvecklingen skriver en rad skribenter om svensk mediepolitik. Den övergripande slutsatsen är alltså att politiken ständigt släpat efter medieutvecklingen, som varit dramatisk de senaste decennierna.

Rapporten visar också att politikerna under de senaste decennierna till skillnad från tidigare föreslår en avreglerad mediepolitik, och att riksdagsmotioner om mediepolitik trots de stora förändringarna inom medieområdet sällan har utgått från medieutvecklingen, utan från politiska ståndpunkter.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies