Gå direkt till textinnehållet

Därför namnger medierna de dömda för Tovemordet – eller inte

Kvällstidningarna, DN och Vetlanda-Posten publicerar namn och bild på de två unga kvinnor som fällts för mordet på Tove. ”De är myndiga och har dömts till livstids fängelse för en synnerligen hänsynslös handling”, motiverar Expressens Karin Olsson tidningens beslut.

Igår föll tingsrättsdomen i det uppmärksammade mordet på Tove i Vetlanda. Två kvinnor, 18 respektive 20 år gamla, döms för mord och grovt gravfridsbrott till livstids fängelse.

Medierna förhåller sig olika till frågan om att namnge de dömda. Martin Ahlquist, redaktionschef på Svenska Dagbladet, skriver om varför SvD inte namnger:

”Vad ledde fram till den brutala handlingen? För att närma sig den frågan behöver man beskriva detaljer kring de dömdas och offrets relationer – trots att dessa uppgifter kan uppfattas som utlämnande. Men tillför det så mycket att även skriva ut namnen att det väger upp publicitetsskadan? Vi har landat i att svaret är nej.”

Annons Annons

Faktorer som också ska vägas in är enligt Ahlquist de dömdas ålder och omsorgen om offrets anhöriga, och att tingsrättens dom kan ändras i högre instans.

Karin Olsson är ställföreträdande utgivare och biträdande chefredaktör på Expressen, som liksom Aftonbladet och DN valt att publicera namn och bild på kvinnorna.

– Det här är två visserligen unga kvinnor, men de är myndiga och har dömts för mord till livstids fängelse för en synnerligen hänsynslös handling, säger hon till Journalisten.

– När det gäller ett så grovt och uppmärksammat brott tycker Expressen att allmänintresset att berätta med namn och bild är mycket högt. Det väger tyngre än den publicitetsskada som de dömda kan tänkas uppleva. Om domen skulle ändras i högre instans får utgivaren göra en ny bedömning då. 

Även lokaltidningen Vetlanda-Posten publicerar de dömda kvinnornas namn, trots att tidningens huvudregel är att inte namnge dömda brottslingar, av hänsyn till oskyldiga närstående.

Utgivaren Johan Hedberg skriver i en kommentar att rättsfallet är unikt i svensk kriminalhistoria, har fått enorm uppmärksamhet och berört väldigt många människor.

”Brottet är särskilt allvarligt med tanke på sättet som de båda kvinnorna har hanterat kroppen efter Toves död. En av kvinnorna har till och med åkt tillbaka till platsen i skogen för att försöka dölja alla spår. Under ett par veckor var tusentals människor ute och letade efter Tove. Samtidigt satt två unga kvinnor i häkte och förnekade all kännedom om Toves försvinnande. Efter 17 dagar hittade polisen kroppen men det skulle ändå dröja flera månader innan kvinnorna medgav att de flyttat på kroppen”, skriver Hedberg.

Den lokala radiokanalen P4 Jönköping väljer däremot att inte publicera namn eller omaskade bilder. Utgivaren Peter Olsson säger att den främsta anledningen är att domen med all sannolikhet kommer att överklagas till hovrätten innan den hinner vinna laga kraft.

De åtalades unga ålder och att de är tidigare ostraffade bidrar till Olssons beslut.

Fler avsnitt
Fler videos