Gå direkt till textinnehållet

CPJ: Få konsekvenser av våldet mot journalister

Joel Simon har varit högsta chef för pressfrihetsorganisationen Committe to Protect Journalists i 15 år. När han nu förbereder sig för att kliva av posten varnar han för en fortsatt svår tid för journalistiken runt om i världen. 

Committe to Protect Journalists (CPJ) bildades 1981 och har sedan dess arbetat för journalisters rättigheter världen över.

Joel Simon har varit högsta chef för organisationen i 15 år, och slutar vid årsskiftet.

I en intervju med The New York Times uppger han att utvecklingen runt om i världen har varit betydligt sämre än vad han hade trott när han först började arbeta i organisationen 1997.

Annons Annons

Idag har han förlorat lite av sin optimism inför framtiden.  

– Regeringar fortsätter att möta journalistik med aggressivitet, och det blir väldigt få konsekvenser av det, säger han till NYT.

Joel Simon varnar bland annat för den inverkan det har på pressfriheten när polisen i länder som USA också utövar våld mot journalister.

– När journalister grips under demonstrationer i USA så skickar de bilderna också ett eko att det är så här polisen beter sig även i demokratiska länder. Därför blir det enklare att behandla journalister på samma sätt i Moskva eller Myanmar, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos