Gå direkt till textinnehållet

CPJ: Rekordmånga journalister i fängelse

363 journalister sitter just nu fängslade runt om i världen, visar Committee to Protect Journalists årliga räkning. Flest finns i Iran.

CPJs siffra avser antalet journalister som den 1 december satt frihetsberövade i ett statligt fängelse i något av världens länder. Siffran har aldrig tidigare varit så hög.

Iran gick under 2022 om Kina som världens största journalistfängelse, enligt CPJ, med 62 journalister varav många sitter i det ökända Evinfängelset. 22 av de 49 iranska journalister som gripits sedan Mahsa Jina Aminis död är kvinnor – en i sammanhanget hög siffra och enligt CPJ en spegling av att kvinnor varit drivande i protesterna mot regimen.

CPJ uppmärksammar att journalister från olika minoriteter är särskilt utsatta. 25 kurdiska journalister har till exempel fängslats i Turkiet sedan 1 juli, och utgör mer än hälften av de frihetsberövade journalisterna i landet. De kurdiska journalisterna anklagas samtliga för terrorism. I Kina finns många uigurer bland de 48 journalister som CPJ kunnat få bekräftat satt fängslade den 1 december.

Här sitter flest journalister fängslade:
1. Iran (62)
2. Myanmar (42)
3. Kina (41)
4. Turkiet (40)
5. Belarus (26)
6. Vietnam och Egypten (21)
8. Eritrea (16)
9. Ryssland (12)
10. Saudiarabien (9)

En dryg tredjedel av de fängslade journalisterna är frilansjournalister.

Fler videos
Fler avsnitt