Gå direkt till textinnehållet

SRs vd Cilla Benkö: ”Vi har lyckats freda innehållet lokalt”

Det hade inte varit möjligt att spara mer på chefsnivå än vad som nu görs, menar Sveriges Radio vd Cilla Benkö.

Under dagen har Sveriges Radios vd Cilla Benkö informerat personalen om att 180 tjänster, varav 84 journalistiska, försvinner från bolaget – och att 100 personer varslas.

– Det här är ingen kul dag på Sveriges Radio. Det är tungt och det är trist. Som ytterst ansvarig för organisationen hade jag gärna sluppit att behöva ha den här presentationen. Men vi, som alla andra företag, måste spara, säger Cilla Benkö till Journalisten.

Det är en mycket omfattande omorganisation som nu genomförs. 225,5 miljoner kronor ska sparas. Enligt Cilla Benkö är det viktigt att omorganisationen är genomgripande, och att arbetssätt också ses över.

Annons Annons

– Jag har varit vd för Sveriges Radio i 12 år, och vi har under hela den tiden arbetat med att effektivisera. Vi har behövt göra mer, hela digitaliseringen har tillkommit, med de resurser vi fick en gång i tiden. När det nu handlar om så här mycket pengar var det inte möjligt att bara ge alla samma sparbeting, oavsett vilka konsekvenserna blir, säger hon.

I omorganisationen har utvecklingsprojekten prioriterats.

– Ljudmarknaden har exploderat runt omkring oss, och vi vill fortsätta vara konkurrenskraftiga. Därför vill vi se till att vi har resurser till den utvecklingen. Därför är det här inte bara ett besparingsprogram, utan också ett omställningsprogram, säger Cilla Benkö,

I de riktlinjer som satts upp för arbetet med omorganisationen har man velat freda vissa områden – dels beredskapsuppdraget och dels den digitala produkten. Även den egna journalistiken har man velat värna så långt det går, säger Cilla Benkö.

– På våra lokala kanaler sparar vi 5,6 procent av budgeten, på Ekot sparar vi 6 procent medan vi inom HR och ekonomi sparar 17 procent och kommunikation 25 procent, säger hon.

Journalistklubben på SR delar inte den bilden. De hade velat att mer av besparingarna skulle ske på chefsnivå. Men enligt Cilla Benkö har det inte varit möjligt att genomföra besparingarna på något annat sätt.

– Vi har sparat ungefär 10 procent på arbetsledande befattningar. Vi har skapat en betydligt plattare organisation. Det blir betydligt färre chefer och arbetsledare framöver, säger hon.

Hade det varit möjligt att spara mer på chefsnivå?
– Nej, då hade vi gjort det. Jag var tydlig från början, det går inte att spara så här mycket pengar på Sveriges Radio utan att det går ut över journalistiken. Men vi har lyckats freda innehållet lokalt, och det är jag väldigt nöjd med, säger Cilla Benkö.

Journalistklubben lyfter också en farhåga om att pressen på personalen kommer att öka efter omorganisationen.

– Vi är riktigt oroliga att våra medlemmar som blir kvar efter neddragningen kommer att gå sönder av stress och press. Man ska göra samma uppdrag på färre personer, säger Journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl.

Cilla Benkö säger att hon tycker att allt som fackklubben säger ska tas på allvar.

– Vi har haft otroligt bra dialog och de har kommit med kloka frågor och bra inspel. Det här är såklart något som vi gemensamt måste ha ögonen på och se till att det inte blir så. Men vi har plockat bort en del innehåll, och det är det som publiken nu reagerar på.

– Min ambition framöver är att Sveriges Radio ska vara attraktivt för både publiken och som arbetsplats.

Kan det vara aktuellt att införa någon kontrollfunktion för att se till att inte belastningen ökar för mycket?
– Vi har risk- och konsekvensanalyser gjorda och vi har ständig dialog med de fackliga. Jag är säker på att den fortsätter att vara bra och att de flaggar för mig om situationen blir ohållbar, säger Cilla Benkö.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos