Gå direkt till textinnehållet

Christian Daun: ”Jag hamrar takten med tänderna”

Frilansskribenten och författaren Christian Daun är nominerad till Årets stilist. ”Jag har blivit bättre på att låta som mig själv.”

Christian Daun, frilansmedarbetare i bland annat Svenska Dagbladet Kultur, är av en tre nominerade tillsammans med Åsa Erlandsson och Oisín Cantwell.

Motiveringen lyder: Med ena ögat ser Christian Daun vidöppet på världen, med det andra ställer han in den diskreta satirens objektiv. Han är alltid rolig, utan att vara elak, vare sig han porträtterar kändisar eller sniffar samtiden i hasorna. Värme och humor är hans främsta redskap.  Hans ordförråd är större än de flestas, och han kan använda det.

Hur känns det?
– Smickrande. Det är ett pris som jag bryr mig om eftersom stilistik alltid har varit en stor grej för mig. Jag lägger ned mycket tid på paketering. Jag bygger ett textskelett tidigt och sen är det rätt många genomskrivningar där jag hamrar takten med tänderna. Det är i rytmen och tonen stilistiken sitter, säger Christian Daun.

Har du något knep?
– Jag har alltid en trave skönlitterära böcker bredvid mig när jag skriver och ibland slår jag upp dem för att påminna mig om hur man gör. Det är som en krockkudde om jag skulle krascha.

Är det samma böcker?
– Nej, men den som har varit min trognaste kompanjon är Richard Yates Revolutionary Road. Den är så bra på varje sida och det räcker med att läsa tre meningar så får man hela hans underbara pessimism, som jag också känner mig ganska besläktad med.

Har du blivit en bättre stilist med åren?
– Jag tror att jag har blivit bättre på att låta som mig själv. I början av karriären efterapade jag andra, försökte skriva korrekt och proffsigt. Vilket resulterade i en ganska blodfattig prosa. Med tiden övergav jag det och nu börjar jag närma mig mig själv.

Har du något tips till den vill bli en bättre stilist?
– Ett handgripligt tips är att läsa texten högt för sig själv, eller spela in och lyssna. Då märker man när rytmen är fel eller ordvalet stifft.
 

FAKTA/ÅRETS STILIST

Årets stilist går till en journalist eller annan publicist som ”i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden”. Vinstsumman är på 10 000 kronor.

Vinnaren utses vid en middag den 29 maj.

I juryn 2023 sitter författaren och journalisten Ulrika Knutson, förlagschefen för Ordfront Pelle Andersson, Journalistens tf redaktionschef Hanna Lundquist och Journalistens tidigare chefredaktör Helena Giertta, som instiftade priset 2012.

Tidigare vinnare av Årets stilist:
Tom Alandh, juryns jubileumspris 2021
Lubna El-Shanti, 2021
Anna-Lena Laurén, 2020
Kristina Lindh, 2019
Andres Lokko, 2018
Jenny Teleman, 2017
Torbjörn Nilsson, 2016
Karin Thunberg, 2015
Björn af Kleen, 2014
Johar Bendjelloul, 2013
Carina Bergfeldt, 2012

Fler videos
Fler avsnitt