Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör anmälde sig själv

TEXTREKLAM Chefredaktören på Södermanlands Nyheter har anmält en artikel i sin egen tidning till Pressens textreklamkommitté.

TEXTREKLAM Chefredaktören på Södermanlands Nyheter har anmält en artikel i sin egen tidning till Pressens textreklamkommitté.

En tid före jul publicerade Södermanlands Nyheter en börsbilaga, framställd av ett fristående bolag. I bilagan fanns en sida som handlade om var man kunde handla billigt i jul, på lågprismarknader och så kallade factory outlet-butiker. I texten fanns adresser och telefonnummer till butikerna samt en karta över var de är belägna.

Lars J Eriksson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter. Han är också ordförande i Pressens textreklamkommitté. Han reagerade över materialet i bilagan.

Annons Annons

– I andra sammanhang har textreklamkommittén agerat när tidningar publicerat telefonnummer till butiker i anslutning till artiklar. Det blir mer och mer vanligt. Jag tycker att det är tveksamt med sådana här köpuppmaningar i redaktionella texter och därför anmälde jag artikeln.

På sidan fanns också en vidhängande artikel om en guidebok över lågprisbutiker. Den boken var skriven av samma person som författat artiklarna i bilagan.

Lars J Eriksson tycker att det är lite pinsamt att han inte uppmärksammade artiklarna före tryckning.

– Det är väl bara att erkänna att vi har sämre kontroll över sånt här färdigt material än det vi själva producerar.

Lars J Eriksson tror att ett tiotal tidningar publicerat börsbilagan. Alla kommer att bedömas av textreklamkommittén.

– Jag vet att det inte finns någon hundraprocentig samsyn i de här frågorna. En del tycker att det är en service till läsarna. Men ofta handlar det inte om seriös konsumentjournalistik utan om material som inte är så genomarbetat. Jag tycker att vi behöver fundera igenom var de etiska gränserna ska gå, vad som är rimligt och riktigt.

Om någon månad kommer textreklamkommittén att behandla ärendet. Alla utgivare som publicerat börsbilagan får möjlighet att ge sin syn på innehållet i artiklarna innan kommittén tar ställning.

Lars J Eriksson kommer själv inte att delta i kommitténs beslut eftersom han är jävig.

Fler avsnitt
Fler videos