Gå direkt till textinnehållet
Arkivbild: Tidigare nedlagda Vtab-tryckeriet i Västerås.
Foto: Tor Johnsson

Tryckerijätte begär sig själv i konkurs

Västkustbaserade tryckeriet V-Tab har lämnat in en konkursansökan till tingsrätten. Ett skuldberg på 275 miljoner kronor som uppstod under pandemin knäckte bolaget, uppger vdn. UPPDATERAD

Enligt en konkursansökan som skickades in till Göteborgs tingsrätt under tisdagen kan inte tryckeriet V-Tab längre betala sina skulder. Bolaget begär därför att de ska sättas i konkurs och att en konkursförvaltare tar över verksamheten.

Bolaget har 150 anställda på flera orter och arbete pågår fortfarande enligt konkursansökan.

V-Tab

V-Tab är en av Nordens största tryckerikoncerner och ingick fram till 2018 i Stampengruppen, som under 2000-talet expanderade tryckeriverksamheten kraftigt genom uppköp av bland annat Centertidningar (2005).  Flera av V-Tabs anläggningar har lagts ned de senaste åren. V-Tab har för närvarande tryckerier i Falkenberg, Vimmerby och Norrahammar.

Vd för V-Tab sedan årsskiftet är Magnus Andersson. Han kom in i verksamheten under förra hösten med syfte att genomlysa verksamheten. Enligt honom har V-Tab skulder på 275 miljoner kronor till staten och till banker. Skulderna uppstod under pandemin, då bolaget begärde anstånd från att betala skatter.

– Då var bolaget betydligt större. Nu sitter man på med en skuldnivå som inte är hanterbar. V-Tab omsätter idag 300 miljoner kronor, när man tog anstånden så omsatte man 800 miljoner kronor, säger Magnus Andersson.

Enligt Magnus Andersson har V-Tab undersökt möjligheten att göra en företagsrekonstruktion istället för en konkurs. Men det har inte bedömts som görbart.

– Även om man fått ett väldigt fördelaktigt ackord i rekonstruktionen hade det fortfarande varit väldigt mycket pengar som ska in. Det hade nog krävt en 50-60 miljoner kronor då, och det bedömdes som för mycket, säger han.

Magnus Andersson ser fortfarande ett värde i delar av verksamheten och tror att en ny ägare kommer att komma in efter att en konkursförvaltare tagit över.

– Jag ser att det absolut finns bärkraftiga delar i bolaget, även om det har varit en tuff konjunktur och en tuff bransch. Hade vi inte haft skulderna hade vi inte behövt gå i konkurs, säger han.

Det har ännu inte satts något datum för när förhandlingar ska hållas.

Enligt V-tabs hemsida så höll bolaget en extra bolagsstämma den 25 januari i år.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos