Gå direkt till textinnehållet

BLT bröt mot god sed

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Blekinge Läns Tidning för en publicering den 6 september 2007. Tidningen namngav en före detta politiker som polisanmälts för olaga hot mot en kvinna.  

BLT pekade på löpsedel och nyhetssidor ut den före detta lokalpolitikern som misstänkt för olaga hot. Både på löpsedeln och i artikeln fanns bild på honom.

Bakgrunden var att en kvinna i en insändare i en annan tidning ifrågasatt att biskopen och kommunfullmäktige i Visby samarbetade kring en minnesgudstjänst för Ingmar Bergman. Enligt kvinnan borde kristendom och politik hållas åtskilda.

I BLT berättade hon att hon samma dygn som insändaren publicerades hade blivit uppring av den före detta politikern, som var rasande och bland annat skulle ha sagt att om hon satte sin fot på Gotland igen skulle det gå illa för henne.

Den före detta politikern anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

Mannen hade försökt få in ett genmäle, som vid tiden för anmälan inte hade publicerats.

När journalisten från BLT kontaktade honom visste han inte vad anmälan om olaga hot grundades på.

I artikeln förekom ovidkommande och delvis felaktiga uppgifter om hans person. Vänner till honom undrade vad han ställt till med. Sedan tio år tillbaka var han inte en offentlig person och saknade anknytning till något politiskt parti. Han var arg och djupt kränkt av uthängningen och det grova påhoppet på hans person och integritet.

PO konstaterar att mannen tidigare varit en offentlig person. Men mannen led publicitetsskada genom att han utpekades med namn och bild. Det påstådda hotets natur var inte sådan att den motiverade att nyheten blev så stort uppslagen. Skadan kunde knappast avhjälpas med ett samtidigt bemötande eller ett genmäle.

PO ansåg att BLT inte kunde undgå klander.

PON anslöt sig till POs åsikt. Nämnden påpekar att det var länge sedan mannen hade haft en offentlig ställning. Att tidningen senare berättat att polisutredningen lagts ner medför inte att BLT kan undgå klander.

 

Fler avsnitt
Fler videos