Gå direkt till textinnehållet

”Barbara och Hans har fått läsa hela artikeln”

”Det här riskerar att bli en ny realitet”, varnar DNs chefredaktör Peter Wolodarski efter högerkritiken mot DNs reporter efter reportaget om makarna Bergström. Särskilt illa är det när kritiken kommer från personer knutna till riksdagspartierna, menar han.

– Merparten av reaktionerna har varit positiva. Men jag ser en utveckling där kritiken har blivit väldigt personinriktad och riktas mot enskilda medarbetare. Man namnger dem, försöker brännmärka, och uppmanar också sina följare att bojkotta den här journalisten, säger Peter Woldarski.

Bakgrunden är Björn af Kleen och Alexander Mahmouds uppmärksammade reportage i DN Lördag om makarna Hans och Barbara Bergström och friskoleimperiet Internationella engelska skolan, som har väckt starka reaktioner. Många hyllar reportaget, som startar med en scen där Barbara Bergström torkar av sina händer på Mahmouds kläder, men det har också kritiserats hårt av framför allt debattörer till höger.

”Har ni hört den där om skolmiljardären som efter toalettbesöket torkade händerna på fotografen? I Dagens Nyheters värld kan nästan vad som helst inträffa!”, inleder Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl sin kritiska text.

Annons Annons

Högersamhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell ägnar en hel bloggpost åt att ”granska” reportern Björn af Kleen. Hon kallar honom ”en högavlönad posör som bestämt sig för att det största hotet är rika människor och adeln” och uppmanar till bojkott: ”Inte en enda person borde från och med nu svara när Björn af Kleen ringer. Säg nej. Lägg på. Svara inte på sms.”

”Väldigt bra genomgång av en Väldigt tveksam journalist”, twittrar Kristdemokraternas Johan Ingerö, policyansvarig i partiledarstaben, om Uvells text.

Ingerö retweetar också M-riksdagsledamoten Hanif Balis inlägg om DN-reportaget: ”Detta är en viktig lektion i hur fientligt inställda journalister och deras anhang kan förnedra och baktala dig – och att ”verkligheten” eller ”sanningen” inte på något sätt är något skydd”.

På Twitter skriver DNs chefredaktör Peter Wolodarski att det är ”riktigt illa” när bojkottuppmaningar kommer från en hög tjänsteman hos ett av riksdagspartierna, och och att han under åren på DN inte varit med om liknande försök att ge sig på enskilda medarbetare.

Till Journalisten vill Peter Wolodarski inte peka ut några namn, han är mer intresserad av den  principiella diskussionen om en utveckling där kritiken tagit ny form och hellre riktas mot enskilda journalister än tidningen.

– Vi vill såklart att journalistiken ska beröra och att det kommer synpunkter är bra, merparten av reaktionerna har också varit positiva på reportaget. Men jag ser en utveckling där kritiken har blivit väldigt personinriktad och riktas mot enskilda medarbetare. Man namnger dem, försöker brännmärka, och uppmanar också sina följare att bojkotta den här journalisten, säger Peter Woldarski.

Har kulturkriget eskalerat på det sättet att man inte längre drar sig för att använda enskilda journalister som slagträ?
– Det är en bra fråga, vi har sett det här i USA med Donald Trump, där man har gjort mediekritiken mer personlig och ger sig på enskilda reportrar. Vad syftet med det är kan man diskutera, men det riskerar att leda till rädsla och ett tystare klimat. Är det här vad man kan råka ut för om man ger sig in i brännande ämnen som journalist?

Han menar att det är skillnad mellan när en vanlig medborgare uppmanar till bojkott och när det kommer från personer kopplade till riksdagspartierna.

– Vill partierna verkligen att det ska vara så här? Om du skulle fråga dem så tror jag egentligen inte det.

Vad kan journalistiken göra åt den här utvecklingen?
– Det är viktigt att vi är noggranna, har belägg för allt och gör jobbet så profesionellt vi kan. Men också att vi är transparanta med vad vi gör. I det här fallet har Barbara och Hans fått läsa hela artikeln, vilket är rätt ovanligt. Hans, som svarade för båda, hade inga synpunkter på de saker som blivit stora på sociala medier som exempelvis avtorkningen på Alexanders tröja, det sker först efteråt när det har blivit en kraftig reaktion på sociala medier.

– Sedan tror jag tror också att det är viktigt att alla på redaktionerna är beredda på att det här riskerar att bli en ny realitet. Det är viktigt att man inte är ensam som journalist, att man får stöd och vet att man kan bli väldigt utsatt. Det handlar för oss som leder verksamheterna att ta det här så att det inte slår mot den enskilda.

                                   Klas Granström
Hanna Lundquist

Fler avsnitt
Fler videos