Gå direkt till textinnehållet

Bäddat för strider på Grävarnas och frilansarnas årmöten

Oddsen för öppna konflikter och bittra personfejder är mycket låga när det på fredag är dags för årsmöte i Frilans Riks och Grävande Journalister i Stockholm.

Oddsen för öppna konflikter och bittra personfejder är mycket låga när det på fredag är dags för årsmöte i Frilans Riks och Grävande Journalister i Stockholm.

Två föreningar som det stormat i och kring samlas på fredag till varsitt årsmöte. Under dagen håller Frilans Riks sitt möte på Ersta konferens på Södermalm i Stockholm – och på kvällen är det dags för Grävande journalister, på Frescati.

En heldag – och sen afton – med heta strider är att vänta. I synnerhet när det gäller Grävande journalister, där det gångna året minst sagt varit stormigt med interna slitningar inom styrelsen. Föreningens revisorer, Lars-Göran Svensson och Bertil Kilner, skrev i ett brev till föreningens medlemmar att styrelsen befinner sig i djup kris och hade svårt att fungera. På årsmötet kommer revisorerna att redogöra för huruvida de anser att den sittande styrelsen kan beviljas ansvarsfrihet.

Annons Annons

bryt

Mycket tyder på att revisorerna inte kommer att göra detta, vilket i så fall gör valet av ny styrelse till en helt öppen fråga. Fem ledamöter i styrelsen har redan avböjt att bli omvalda: Svante Isaksson, Helena Stjärnström, Joakim Palmkvist, Erica Hedin och Anna-Carin Pihl. Övriga ledamöter – Edvard Unsgaard, Christina Bodin, Bertholof Brännström, Niclas Rislund samt ordföranden Thomas Michélsen – har förklarat sig beredda att sitta kvar,

Upprinnelsen till konflikten är föreningens ekonomi. Delar av styrelsen ansåg förra sommaren att den var dålig och ville säga upp kanslichefen Nils Funcke för att spara pengar. Revisorerna gjorde egna beräkningar och kom fram till att föreningens ekonomi var god. Efter månader av turbulens erbjöds Nils Funcke till slut att arbeta vidare som kanslichef på halvtid.

bryt

Föreningens arbetsutskott och kassören Svante Isaksson anklagade dessutom Nils Funcke för att inte redovisa sina sidoinkomster och för att ha manipulerat årsbudgeten med hjälp av föreningens revisionsbyrå. Föreningens ordförande Thomas Michélsen har senare beklagat ordvalet ”manipulerat” och har bett Nils Funcke om ursäkt för att han blev anklagad för att ha ändrat i årsbudgeten.

Svante Isaksson, som kritiseras hårt i revisorernas rapport, hävdar att revisorerna aktivt drivit på konflikten genom att ta parti för Nils Funcke – och kräver i en motion till årsmötet att föreningens räkenskap ska granskas av externa auktoriserade revisorer, vid sidan av den granskning som föreningens lekmannarevisorer gör.

bryt

När det gäller Frilans Riks årsmöte väntas den stora tvistefrågan bli hur årsmötet ska ställa sig till ett förslag om hur klubbidragen ska fördelas. Fram till nu har Frilans Riks tagit ut en distriktsavgift som klubbarna kunnat få dela genom att söka verksamhetsbidrag. Pengar har omfördelats från klubben i Stockholm, numera omdöpt till Mälardalens frilansklubb. Klubben har dock varit missnöjd med denna fördelningsprincip, som man uppfattat som orättvis.

För att lösa frågan tillsattes en klubbbidragsutredning som föreslagit att distriktsavgiften sänks samtidigt som Frilans Riks drar ner på sin budget. Det skulle skapa utrymme för klubbarna att höja sina avgifter. Frilans Riks skulle, enligt förslaget, behålla en pott på 50 000 kronor till stöd för de små frilansklubbarna.

Frilans Riks styrelse stöder förslaget, som man vill införa under en tvåårig försöksperiod. Södra distriktets representant i utredningen, Leo Gullbring, har dock reserverat sig. Han anser att klubben i Stockholm bör ta ett större ansvar för distriktet än andra klubbar.

bryt

Om årsmötet går emot förslaget hotar Mälardalens frilansklubb att lämna Frilans Riks och istället söka inträde i Ekendistriktet. Frågan är hur Eken skulle ställa sig till en sådan ansökan.

– De har inte vänt sig till mig och så vitt jag vet inte till någon annan i styrelsen. Om det blir allvar får vi ta ställning till det då, säger Stephen Lindholm, vice ordförande i Ekendistriktets styrelse.

Även Frilans Riks val av ny styrelse kan bli föremål för diskussion. Den ena av Frilans Riks två ordföranden, Fredrik Nejman, ställer inte upp till omval. Nominerade till ordförandeposterna är nuvarande ordföranden Maria Larsson samt Petra Quiding, från Södra. Övriga styrelsenomineringar: Ingela Hofsten, Mellannorrland (omval), Abdullah Gürgün, Mälardalen (omval), Kerstin Hillström, Norrbotten (omval), Malin Wahlstedt, Västra (nyval) och som suppleanter Eskil Fagerström, Södra (nyval) och Christina Falkengård, Mälardalen (omval).

pj@journalisten.se

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos