Avslöjade coronaskandal – nu gripen igen

12 januari, 2021

Journalisten Hopewell Chin'ono har fängslats tre gånger på ett halvår i hemlandet Zimbabwe, men lovar att fortsätta kämpa för pressfriheten från fängelset.

Den prisbelönta grävande journalisten greps nyligen tillsammans med en av sina försvarsadvokater. Den här gången anklagas han för att ha postat falsk information på sociala medier, rapporterar AP via Omni.

Det handlar om en video där man enligt uppgifter kan se hur en polis slår ihjäl en bebis i huvudstaden Harare. Även hans advokat Job Sikhala greps för att ha delat videon.

Chin'ono har länge varit öppet kritisk mot makten i landet. Första gången han greps, för ungefär ett halvår sedan, så hade han hjälpt till att avslöja en korruptionsskandal gällande sjukhusutrustning för corona.

Ett avslöjande som ledde till att Zimbabwes hälsominister fick avgå.

I samband med att han fördes till domstol lämnade han över handskriven lapp till journalister på plats.

”Jag har ett val i dag. Antingen ansöker jag om borgen och åker hem, eller så kämpar jag mot lagen som använts mot mig”, skrev han bland annat.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies