Åtal mot Reuters reportrar
i Burma fördöms

10 juli, 2018

Två reportrar på Reuters åtalas för brott mot Burmas sekretesslagar, efter en brottsprovokation från polisen.

De två reportrarna greps i december i Burma där de hade undersökt ett militärt angrepp med tio dödsfall ur minoritetsgruppen rohingyas i delstaten Rakhine. Wa Lone, 32 år, och Kyaw Soe Oo, 28 år åtalades på måndagen för brott mot Burmas sekretesslagar.

Enligt åtalet ska polisen ha utfört en brottsprovokation genom att ge journalisterna hemliga dokument och sedan gripit dem för att inneha dokumenten.

Åtalet fördöms av bland andra Reportrar utan gränser och Committee to Protect Journalists. Ravi R. Prasad, talesperson på Internationella Pressinstitutet säger i ett uttalande:

”Burmas demokratiskt valda regering, ledd av fredspristagaren Aung San Suu Kyi, har valt repression i stället för den frihet hon utlovat. Aung San Suu Kyi har glömt att det var de oberoende medierna som stödde henne under åren hon satt i husarrest och kämpade mot militärjuntan. Nu agerar hennes regering på samma sätt som militärjuntan och tystar kritiska röster”, säger Prasad i uttalandet, och fortsätter:

”Förtryckande regimer som den i Burma kan gripa journalister, men de kommer aldrig att kunna tysta de oberoende medierna. Andra journalister kommer att ta vid och följa de oavslutade berättelserna.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies