Arabiska grävare vågar
inte ta emot grävpris

9 december, 2015

Den gångna helgen prisades 17 journalister vid det arabiska grävseminariet i Amman. Men flera av dem kunde inte ta emot priset eftersom de tvingas gräva anonymt.
 

Det berättar den svenska Grävgeneralen Nils Hanson som var på plats på Arab Reporters for Investigative Journalisms seminarium, som i år hette ”Överleva under censur”.

Hanson skriver att ARIJ-priset tilldelades 17 journalister från åtta länder och att nivån på guldgräven var hög:

”Det rör sig om avslöjanden som skulle vara självklara guldspade-kandidater om de gjorts här i Sverige – från handel med kroppsorgan och vanvård av autistiska barn till poliser som torterar och poliser som tjänar pengar på kidnappningsoffer. (...) En reporter berättade för mig att hon vunnit sex priser under sin karriär – men inte kunnat ta emot något, eftersom det skulle kunna vara lika med en dödsdom för henne att träda fram offentligt.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies