Gå direkt till textinnehållet

Hon är ny chef för UR teckenspråk: ”Stolt över att UR vågar anställa en döv på en chefsposition”

Gabriella Della Morte Pålstam är ny gruppchef för URs teckenspråksredaktion – enligt UR är hon Mediesveriges första döva chef. ”Det skickar ut en tydlig signal i samhället”, menar Gabriella Della Morte Pålstam.

Gabriella Della Morte Pålstam är 33 år och gick ut JMK 2014. Efter det har hon jobbat för olika produktionsbolag, SVT och UR som bland annat programledare, producent och projektledare.

Nu blir hon chef för UR Teckenspråk, som också förstärks med fler tillsvidareanställningar, bland annat en projektledare/producent.

Vad vill du göra som chef?
– Först och främst skapa en trygg arbetsplats för mina teckenspråkiga medarbetare, genom att de nu kan ha direktkommunikation med sin chef på sitt första språk. I sin tur ger det ett bättre flöde och välmående i det vardagliga arbetet. De ska känna sig sedda, förstådda samt veta att de har en person som representerar dem på chefsnivå.

Annons Annons

– Jag hoppas att min nya position kommer ge ökade kunskaper om svenskt teckenspråk, dövkultur samt dövkompetens hos andra chefer och högre uppsatta personer på UR. Något är ju skevt om man har en redaktion eller produktionsteam som ska producera teckenspråksprogram för döva och hörselskadade – men ingen kan teckenspråk eller har dövkompetens. Vilket sker tyvärr ofta idag, inte bara i medievärlden utan på många andra ställen.

Gabriella Della Morte Pålstam vill jobba nära sina medarbetare och innehållschefen Sara Carlsson för att fortsätta upptäcka samhällsutmaningar för döva och hörselskadade, och göra program på svenskt teckenspråk samt pedagogisk material där alla i produktionsteamet är fullt teckenspråkiga eller har dövkompetens. ´

– Det tycker jag är viktigt om vi ska sköta vårt uppdrag på rätt sätt samt behålla vår trovärdighet som ett public service-bolag. Därför är jag stolt över att UR vågar ta det viktiga steget att anställa en döv på en chefsposition. Det skickar ut en tydlig signal i samhället, något som borde vara självklart idag men tyvärr är det inte det. Jag hoppas att detta skapar ringar på vattnet, det är dags nu.

Fler avsnitt
Fler videos