Gå direkt till textinnehållet

Aprilskämten lever kvar – i alla fall hos en del

Ryktet om aprilskämtens död i medierna verkar vara överdrivet, även i år är det flera medier som publicerar skämten. Samtidigt är det många som väljer bort dem. ”Man behöver också någonting som gör en glad i dessa tider”, säger Mats Pettersson, ansvarig utgivare på Hela Gotland, som publicerade ett aprilskämt.

Journalisten har flera gånger de senaste åren rapporterat om hur allt fler medier väljer bort aprilskämten, bland annat på grund av den stora spridningen av fejknyheter.

Men det finns fortfarande flera medier som håller traditionen vid liv. Ett av dem är Hela Gotland.

Deras aprilskämt i år har fått rubriken Medeltidsveckan blir helvegetarisk – allt kött tas bort och i artikeln säger marknadsdirektören och producenten John Friederich: 

Annons Annons

– Vi har bytt ut helgrillat vildsvin mot kålrötter, skapat forellsmakande råkost, och fejkon och lyckling är några av alternativen. Granskott med nu när jag tänker på det. Nästa år tänker vi bli helt alkoholfria, och en fundering är hur vi ska göra med ylle, eftersom så många har allergier. Kanske får vi se över det här med lamm och hästar också.

Bild: Skärmavbild från Hela Gotland. 

Mats Petersson är ansvarig utgivare för Hela Gotland. Han förstår debatten som har blivit kring aprilskämt i medierna, eftersom vi lever i en tid när mediernas trovärdighet allt oftare ifrågasätts från olika håll.

– Ska vi medier kunna gå ut med felaktig information på det här sättet? Jag tycker det eftersom det här är så harmlöst, det kan inte riskera trovärdigheten. Sen tycker jag som många andra att det finns bra och dåliga aprilskämt. Något som är viktigt är att artikeln måste kunna gå att genomskåda av läsaren. Ett bra aprilskämt börjar lite seriöst så att det skulle kunna vara sant, men sen spårar det ur. Jag tror att alla som läser vår artikel förstår att det här inte kan stämma, säger Mats Pettersson till Journalisten.

Hela Gotlands läsare brukar inte heller protestera i någon större omfattning mot traditionen, menar han.

– Vi får några få kommentarer av läsare som inte tycker vi ska köra aprilskämt men i princip tycker alla att det här är kul, ofta är man som läsare nöjd över att man har genomskådat det. Man behöver också någonting som gör en glad i dessa tider, säger Mats Pettersson.

Ett annat aprilskämt som står ut i floran kommer från den lokala nyhetssajten Bättre stadsdel och har fått rubriken Världsnyhet: Atlantis funnet i Örnsberg.

Mycket riktigt handlar artikeln om att ett arkelogiskt jättefynd har gjorts i stadsdelen, där alltså mytomspunna Atlantis sägs ligga begravt.  

UNT håller också liv i trenden med sitt aprilskämt: UNT erfar: Oväntad lösning på badhusproblemet – Reningsverk blir badhus.

Bild: Skärmavbild från UNT. 

Men en hel del medier väljer bort aprilskämten, vilket SR Vetenskapsradion också konstaterar.

– Finns flera skäl, ett har att göra med diskussionen kring medierna trovärdighet. Då vill man inte själva hjälpa till att sprida falska nyheter även om det är på skoj, säger Bengt Johansson, professor i journalistik vid Göteborgs Universitet, till Vetenskapsradion.

Barometern är en av dem som skippar aprilskämten. I en text på sajten skriver chefredaktören Anders Enström att det har kommit in en rad förslag på lämpliga – och olämliga aprilskämt från läsarna men att de väljer att avstå.

”Men hur vi än klurade kändes det fel. Våren 2022 har vi helt enkelt fått nog av fabricerade nyheter. Rysk propaganda, fake news med syfte att skada demokratin och trollandet i sociala medier har tagit bort lusten att formulera ett aprilskämt i nyhetsform”, skriver han.

Samma sak gäller för Skaraborgs Läns tidning där chefredaktören Patricia Svensson i en text med rubriken ”April, april – men inte i våra spalter” skriver:

"Man ska aldrig säga aldrig – men kanske är det faktiskt slutskojat i spalterna. Mediernas traditionella aprilskämt känns allt mer tveksamt – vilket faktiskt är tråkigt."

Fler avsnitt
Fler videos