Fejknyheter dödar aprilskämten

29 mars, 2017

Fler medier väljer bort aprilskämten på grund av den stora spridningen av fejknyheter. Senast i raden är Smålandsposten.

Förra året började Mittmedia skala ner på aprilskämten i sina tidningar. Örnsköldsviks Allehanda, Dalarnas Tidningar och Tidningen Ångermanland valde att lägga ner skämtandet. Allehandas Erik Sjölander förklarade beslutet med att läsarna ska kunna lita på tidningen alla årets dagar: ”Att hitta på saker för att roa människor är inte oproblematiskt för en nyhetsredaktion som baserar sin verksamhet på människors förtroende.”

I år har även Smålandsposten beslutat att upphöra med aprilskämten.

”I dag kan en fejkad hemsida med direkt felaktiga texter få mer spridning än riktiga nyheter. Vi sysslar med det senare och vill inte riskera att ett aprilskämt hos oss får spridning som upplevd sanning”, säger Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten till tidningen.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies