Gå direkt till textinnehållet

Corona-läget stoppar många aprilskämt

Flera medier väljer att skrota aprilskämten på grund av det rådande läget. Men det finns också de som går mot strömmen. ”Humor är ett viktigt verktyg för att vi tillsammans ska kunna ta oss igenom denna prövning”, säger Sydsvenskans redaktionschef Marcus Ekdahl.

Traditionen med aprilskämt i medierna är som bekant lång, även om de på senare år blivit allt färre.

Från förra årets aprilskämt-rapportering minns vi den så kallade "Erik Fichtelius-gate", när SVT Kulturnyheterna fick gå ut och be om ursäkt för att de hade köpt Biblioteksbladets skoj om att nämnde Fichtelius utsetts till ny riksbibliotekarie. 

Journalisten har gjort en koll även inför det här året. Biblioteksbladet tvekar inför att publicera något skämt i år.

Annons Annons

– Det lutar åt att det inte blir. Det finns flera skäl och det främsta är den rådande situationen. Inte för att vi inte behöver humor just nu, utan för att de bästa skämten kommer till kollektivt och när vi nu sitter utspridda på hemmafronten är grogrunden lite dålig. Men man ska aldrig säga aldrig, plötsligt kommer någon på en blixtrande kul idé, beslutet kanske bara är ett Google Hangouts-möte bort, säger Thord Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Biblioteksbladet.

Flera av de stora dagstidningarna som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har slutat med aprilskämt. Även SR har enligt egen utsago slutat sedan några år tillbaka, men det finns lokala stationer där traditionen levt kvar – om än inte alltid på nyhetsplats. 

Så sent som förra året rapporterade exempelvis P4 Västmanland att prata baklänges har blivit en trend bland barn och ungdomar. Redaktionen meddelar att de inte kommer publicera något aprilskämt i år.

– I det stora hela slutade vi med aprilskämt redan för tre-fyra år sedan. Och det samma gäller i år, vi har sagt att vi inte ska sända aprilskämt eftersom det inte rimmar med vårt uppdrag som modern, seriös och trovärdig medieaktör, säger Claes Bertilsson, presschef på SR.

SVT Halland har varit flitiga med aprilskämt på senare år. Idag blir det ingenting. 

– I en situation där coronasmittspridnngen får allt allvarliga konsekvenser, där vi upplever att publikens främsta intresse kretsar kring smittspridningsläget och där vi själva är pressade av nyhetsläget, vill vi inte lägga tid och resurser på aprilskämt, säger Fredrik Magnusson, redaktör. 

Även Arbetarbladet i Gävle bryter sin tradition med aprilskämt i år.

– Inte för att jag tycker att det är omöjligt eller olämpligt att göra det. Det behövs humor och satir i världen lika mycket nu som annars. Men vi prioriterar bort att lägga tid på det och väljer istället att fokusera på det intensiva nyhetsläget just nu, säger Jacob Hilding, chefredaktör på Arbetarbladet.

Vidare meddelar bland annat Kristinehamns-Posten att de ställer in sitt aprilskämt i år. Likaså gör Arvika Nyhter liksom Västerbottens-Kuriren – som hänvisar till att man ”i rådande läge behöver vi varje journalisthand till att bevaka coronakrisen”.

Sydsvenskan går mot strömmen hos de mediehus vi kontaktar. De har valt att publicera ett aprilskämt även i år. 

– En tidnings roll är inte bara att granska, berätta och avslöja utan också att underhålla. Inte minst i tider av kris som vi befinner oss just nu. Tanken med årets skämt är först och främst inte att lura våra läsare utan snarare framkalla ett eller annat skratt i dessa dystra tider. För humor är ett viktigt verktyg för att vi tillsammans ska kunna ta oss igenom denna prövning, säger Marcus Ekdahl, redaktionschef.

Fler avsnitt
Fler videos