Gå direkt till textinnehållet

Anmälde trakasserier – fick inte jobba kvar

En kvinnlig programledare på SVT anmälde en manlig SVT-anställd för trakasserier till personalavdelningen. Det ledde till att hon inte fick jobba kvar. Det hävdar hon i en text på sajten Gardet. Journalistförbundet delar hennes uppfattning om att hon missgynnades på grund av anmälan. SVT menar att texten innehåller ”en mängd sakfel” och väljer att uttala sig i personalärendet.

På fredagen publicerade journalisten Clara Törnvall en text på den nystartade feministiska sajten Gardet om hur hon blev av med jobbet som programledare på Kulturnyheterna på Sveriges Television. I inlägget skriver hon att hon blivit trakasserad av sin tidigare pojkvän som också arbetade på SVT.

I oktober 2017, under Metoo-rörelsen, skickade SVTs vd Hanna Stjärne ett mejl till alla medarbetare och uppmanade dem att anmäla kränkningar. Clara Törnvall berättar att hon följde rådet och anmälde den före detta pojkvännen. Detta ledde till, menar hon, att hon inte fick jobba kvar på SVT, som hon arbetat för som frilans sedan 2011. Den före detta pojkvännen som hade en fast anställning fick jobba kvar.

Frågan om SVT missgynnat Clara Törnvall för att hon gjort en anmälan blev föremål för förhandling mellan företaget och journalistklubben. Den förhandlingen avslutades i oenighet den 21 december förra året. Klubben begärde central förhandling som också avslutades i oenighet, tidigare i denna månad.

Annons Annons

Journalistförbundets uppfattning är att Clara Törnvall blev av med jobbet på grund av att hon anmält de påstådda trakasserierna.

– Vi anser att det är uppenbart. Hon hade jobbat i sju år på heltid för SVT, och plötsligt fanns det inget jobb för henne där, efter att hon hade gjort anmälan, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

– Det är lätt att skriva en policy, det är svårt att leva upp till den.

I artikeln uppmanar Clara Törnvall andra kvinnliga frilansar att inte söka sig till SVT, och att man ”aldrig någonsin” ska anmäla någonting. Ska SVT-medarbetare anmäla trakasserier?
– Jag förstår henne. Men jag hoppas att journalister vågar anmäla kränkningar och trakasserier, det är viktigt att sådana görs för att komma till rätta med problem.

Efter att texten publicerats har SVT beslutat om en extrainsatt workshop på Kulturnyheterna för att informera om SVTs policier.

Journalisten har efter en telefonkontakt via mejl ställt tre frågor till Sveriges Televisions HR-avdelning: en fråga rörande kritiken från Journalistförbundet, en fråga rörande Clara Törnvalls uppmaning till kvinnor att inte arbeta på SVT och att inte anmäla trakasserier, samt en fråga om huruvida kritiken i detta fall lett till några förändringar i SVTs arbete mot trakasserier och kränkningar.

SVTs HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala, har lämnat ett mejlsvar, där hon väljer att uttala sig i det aktuella personalärendet, utan att nämna namnen på de inblandade.

Så här skriver Sabina Rasiwala i mejlet till Journalisten:

”Jag brukar inte uttala mig om enskilda personalärenden. Men eftersom texten innehåller en mängd sakfel och delvis för oss helt ny information, så gör jag det om än generellt och utan att peka ut någon enskild. 

Två av våra medarbetare har under en lång tid haft en djupt liggande personkonflikt. En av dem arbetar inte kvar hos oss längre. De händelser som beskrivs i texten har till största del skett utanför arbetsplatsen. Där kan inte, och ska inte, en arbetsgivare agera. Vi har uppmanat att polisanmäla vilket gjorts, men polisen valde att inte inleda en förundersökning. 

SVT har ett arbetsmiljöansvar gällande de händelser som sägs ha skett på arbetsplatsen och de har utretts noggrant av HR och av vår säkerhetsavdelning. Vi har inte kunnat spåra dataintrång och det har gjorts en detaljerad plan för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblematiken. Vi har försökt hålla personerna ifrån varandra genom schemaläggning, och andra praktiska åtgärder. HR och säkerhet har haft många möten med de inblandade, alla dessa möten finns dokumenterade. 

Omfattande resurser har lagts på att utreda och agera i det här personalärendet, där ord stått mot ord. Vi jobbar kontinuerligt och proaktivt med att stävja kränkande behandling. Det arbetet startade innan #metoo och det fortsätter, allt inom ramen för svensk arbetsrätt. Kvinnor och män kan känna sig trygga med att arbeta hos oss, och vi uppmanar alla att anmäla missförhållanden. 

Vi arbetar även sedan någon månad tillbaka med en analys och handlingsplan på hur vi ska förbättra oss när det gäller visstidsanställningar.”

Journalistförbundets uppfattning, såsom den har framförts i förhandlingarna, är att SVT över huvud taget inte har genomfört en undersökning av de anmälda trakasserierna.

Journalisten har sökt Clara Törnvall för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos