Alpay och Altan kvar i häkte
Domstolen i Istanbul vill inte frige de fängslade journalisterna Sahin Alpay (bilden) och Mehmet Altan, trots att Turkiets författningsdomstol i går beslutade att de ska friges. "En unik situation", enligt journalisten Kurdo Baksi. UPPDATERAD
Flera medier rapporterar om författningsdomstolens beslut igår. Enligt domstolen bör Alpay och Altan, som suttit fängslade i ett och ett halvt år utan rättegång, friges. Domstolen angav att deras medborgerliga rättigheter kränkts.
Men domstolen i Istanbul, där journalisterna sitter häktade, vägrade igår att frige dem.
Journalisten och debattören Kurdo Baksi beskriver det som har hänt som en unik situation.
– Författningsdomstolens beslut brukar alltid gälla. Jag har följt några hundra fall av fängslade politiker och journalister de senaste 30 åren, och har aldrig varit med om att lägre domstolsinstans tar avstånd från författningsdomstolen, det heligaste som finns i Turkiet.
– Enligt mina källor har Erdogan blivit förbannad på författningsdomstolens dom och personligen ringt den lägre domstolen i Istanbul och bett dem att inte lyssna på domen.
Baksi är oerhört ledsen för Sahin Alpays och hans familjs del. Alpay har en svår hälsosituation och behöver vård genast, enligt Kurdo Baksi.
– Den positiva nyheten i allt det här är en majoritet i författningsdomstolen, 11 av 17 ledamöter, för första gången vågade rösta mot Erdogans linje. Det finns en stort risk att de byts ut nu, men det är positivt att det finns domare som försvarar yttrandefriheten och individens mänskliga rättigheter.
Baksi betraktar författningsdomstolens beslut igår som ett ickebeslut.
– Jag tror inte att det kommer att hända någonting den närmaste tiden. Den vanliga rättsprocessen fortsätter ju. Vi får se om världsopinionen engagerar sig för deras fall. Om den inte gör det så kommer de fortsätta vara fängslade.
Journalisten har tidigare rapporterat om gripandet av den svensk-turkiske författaren Sahin Alpay, som tidigare levt i Sverige och varit knuten till Stockholms universitet.