Svensk-turkisk journalist gripen i Turkiet

27 juli, 2016

Den svensk-turkiske journalisten Şahin Alpay har gripits i Turkiet misstänkt för kopplingar till Gülenrörelsen. På onsdagsmorgonen utfärdades 47 nya arresteringsordrar på journalister i landet.

Flera medier, bland dem CNN Türk, rapporterar att den kände svensk-turkiske journalisten Şahin Alpay greps av turkisk polis tidigt i morse i hemmet i Istanbul. Han är misstänkt för kopplingar till Gülenrörelsen som president Erdogan hävdar låg bakom kuppförsöket den 15 juli.

Şahin Alpay är statsvetare, journalist och författare och har doktorerat på Stockholms universitet. Han har tidigare bott i Sverige i många år och talar svenska. Han har en lång karriär som redaktör och kolumnist i flera turkiska tidningar, bland annat Zaman.

Journalisten berättade tidigare i veckan att turkisk polis utfärdat arresteringsordrar på 42 journalister. På onsdagsmorgonen har arresteringsordrar på ytterligare 47 journalister utfärdats. Samtliga ska ha arbetat på Zaman. Många av dem har gripits under morgonen. Totalt är 125 journalister frihetsberövade eller har utfärdade arresteringsordrar i Turkiet.

Taggar: Turkiet, pressfrihet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Anders Thunberg ons, 2016-07-27 14:01
Sahin Alpay känner jag alltsedan han studerade i Stockholm och här doktorerade i statskunskap. Han är en mycket respektabel yrkesman med professorslik förmåga att analysera turkisk politik. Jag träffade honom ofta, när han vid återkomsten hade en ställning i >Cumhuriyet, Turkiets The Guardian och de samtalen lärde mig oerhört mycket om turkiska politik. Jag vet att många diplomater på samma sätt använde hans vetenskapliga sätt att tränga in i den turkiska politikens svåröverblickbara irrgångar. Han arbetade efter tiden på Cumhuriyet på den ansedda tidningen Milliyet och därefter på turkiska CNN. Att han senare kom att skriva i Zaman-koncernens press innebar inte han lät sig styras bort från sin sakliga sekulära professionalitet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies