Aller flyttar layout utomlands

16 februari, 2018

Aller Media flyttar delar av sin layout utomlands. ”Det är tråkigt för våra medlemmar att jobb flyttas bort”, säger Kristina Nilsson, ordförande i Aller Medias journalistklubb i Malmö.

Aller Media i Norge och Danmark har redan förlagt en del av sidproduktionen till Lettland. Nu kommer även outsourcingen till Aller Media i Sverige. En del av layouten kommer att läggas ut på en extern producent i utlandet. I dag finns 30 layouttjänster i Aller Media i Malmö och Stockholm.

Kristina Nilsson, ordförande i journalistklubben på Aller Media i Malmö, beklagar beslutet:

– Det är tråkigt för våra medlemmar att jobb flyttas bort. Företaget vill spara pengar, men hur stora konsekvenser det får för medarbetarna vet vi inte ännu. Förhandlingen pågår, säger Kristina Nilsson.

Aller Medias personal har genomgått stora förändringar och sparpaket de senaste åren. I december 2016 försvann nästan hälften av layoutarna, ungefär 30 tjänster. Samma år beslutade företaget att flytta verksamheten från Helsingborg till Malmö, vilket väckte starka protester.

Hur är stämningen bland medlemmarna?
– Vi börjar bli lite luttrade. Dagstidningsbranschen har haft stora sparpaket under lång tid, och vi var fram till för några år sedan relativt förskonade. Vi börjar bli vana nu, men det är inte roligt, säger Kristina Nilsson.

Klubben är orolig för att outsourcingen till ett annat land kommer att påverka kvaliteten negativt, något som företaget avfärdar. Till Dagens Media säger Martin Kroon, publicistisk direktör på Aller Media, att motivet till kostnadsminskningen är att man vill omfördela resurser till digitala satsningar.

Förhandlingen om omorganisationen väntas bli klar i slutet av mars.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies