Gå direkt till textinnehållet

Aller-journalister emot flytt till Malmö

Aller Media flyttar hela verksamheten i Helsingborg till Malmö. Såväl SJF-klubben som Unionen-klubben och Grafikerna reserverade sig mot beslutet.

Runt 200 personer berörs av verksamhetsflytten. Formellt har bolagsstyrelsen ännu inte fattat beslut än, säger Marie Schulz, journalistklubbens ordförande på Aller Media.

– Men MBL-förhandlingen är avklarad. Samtliga fackklubbar har reserverat sig mot beslutet. Eftersom vi uppfattar att majoriteten av våra medlemmar är negativa till beslutet.

Varför?

Annons Annons

– Den minsta gemensamma nämnaren är att man ser en stor risk för att arbetsdagarna blir längre när man ska pendla. Det här drabbar framför allt småbarnsföräldrar som ska hämta och lämna.

– De flesta ser nog fram emot att jobba i nya, centrala lokaler och tillsammans med de stora redaktioner som redan finns i Malmö, Hemmets Veckotidning och Allas. Men det som generellt är haken är att vi ska ta oss dit. Vi hade inte väntat oss att detta skulle hända utan trodde länge att Aller skulle flytta Malmöverksamheten hit.

Vad uppfattar du är anledningen till flytten?

– Den danska ägarfamiljen ser dels samordningsfördelar i att centrera till ett ställe i Skåne. De vill också gärna äga sina fastigheter. I det läget anser man att det är mer attraktivt att finnas på plats i Malmö, med en större och hetare arbetsmarknad och större närhet till kontoret i Köpenhamn.

Enligt Marie Schulz har det uttalats att de som inte vill följa med till Malmö kommer att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

Kristina Hagberg, kommunikationschef på Aller Media, uppger till Dagens Media att inga personella neddragningar kommer att ske mot bakgrund av flytten.

Fler avsnitt
Fler videos