Gå direkt till textinnehållet

”Alla sade att jag behövde botox”

Valeria Helander besökte 119 skönhetssalonger i Göteborgsområdet inför sin granskning av skönhetsbranschen.

Valeria Helander på SVT Väst är nominerad till en Guldspade för sin granskning av skönhetsbranschen, i fyra reportage som publicerades sommaren 2017. Fokus ligger på salonger som erbjuder och utför injektioner, både så kallade fillers och nervgiftet botox.

Varför valde du att granska skönhetsbranschen?
– Från början var det ett tips från en person i branschen, som berättade ganska mycket. Det jag framför allt ville gå vidare med handlade om personal som ljuger om sin utbildning. Om man ska spruta in saker under huden i ansiktet kanske man måste ha någon typ av medicinsk utbildning, säger Valeria Helander.

Hennes metod var att wallraffa som kund. Hon betade till fots av samtliga salonger i tre områden i centrala Göteborg och i förorten Angered.

Annons Annons

– Det visade sig vara väldigt många salonger, 119 stycken. Alla de 31 som erbjöd injektioner sade ”ja gud, du behöver botox!” Det var lite jobbigt för självförtroendet.

På salongerna frågade hon vilka behandlingar de erbjöd och om den injicerande personalens bakgrund, och kollade sedan upp via Socialstyrelsen om de hade de uppgivna utbildningarna.

SVT Väst kunde bland annat visa att var femte salong som erbjöd injektionsbehandlingar ljög om att personalen hade någon form av medicinsk utbildning. Minst en salong hade köpt botox på nätet, vilket är olagligt.

Samtidigt som riskerna är stora och biverkningarna kan bli allvarliga är skyddet för salongernas kunder svagt, konstaterar Valeria Helander.

Hon vann en Guldspade år 2016, för en granskning av tolkbranschen i gatumagasinet Faktum. Årets nominering fick hon kännedom om under en semesterresa på Island:

– Vi firade väl genom att hoppa ner i en varm källa. Och vi drack lite bubbel på kvällen.

Fler avsnitt
Fler videos