Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

SVT vinner förtalsmål 

En person stämde SVT på en miljon kronor för yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. Han förlorar dock efter att juryn inte ansett att publicering strider mot lagen och tvingas betala 187 500 kronor i rättegångskostnader.

Det var 2012 som en person som varit involverad i debatten om apatiska flyktingbarn anslöt sig till det nazistiska Svenskarnas parti. Det uppmärksammades av SVT Kultur i en artikel.

Personen ansåg att två stycken i texten utgjorde grovt förtal. Hans roll i utredningen om apatiska barn var inte korrekt återgiven och hans tyngd i beslutet överdrevs, menade han, och lämnade in en stämning till Stockholms tingsrätt. Han ville ha en miljoner kronor i skadestånd och att SVT skulle publicera domen på sin webbplats.

I enlighet med bestämmelserna kring yttrandefrihetsgrundlagen har fallet prövats av en tryckfrihetsjury. Juryn menade att de två styckena varken utgjorde grovt förtal eller förtal. SVT Kulturs ansvariga utgivare Karolina Andersson frias därmed. Personen som stämde SVT ska betala rättegångskostnader som Karolina Andersson haft på 187 500 kronor.

Annons Annons

Senast den 8 maj ska ett överklagande ha lämnats in. Personen som lämnat in stämningen skriver i sociala medier att han avser att överklaga.

Kommentarer

Ett svar till ”SVT vinner förtalsmål ”

  1. Vad ska han överklaga? Rättegångskostnaderna? Man kan inte överklaga en jurys friande.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos