Gå direkt till textinnehållet

Realtidsmålet:”Vår advokat är nöjd med vad som blev sagt”

I förra veckan avslutades de inledande förhandlingarna mot Realtid i London. Samtidigt har Reportrar utan gränser, tillsammans med andra organisationer, lanserat en sajt som ska samla allt arbete mot så kallad SLAPP. 

Journalisten har flera gånger berättat om bakgrunden till att Realtid och två reportrar på tidningen stäms efter en granskning av den svenska finansmannen Svante Kumlin.

I Storbritannien kallas förfarandet för SLAPP (strategic lawsuit against public participation) och har blivit allt vanligare. Det vill säga att man hotar med – eller genomför stämningar – för att exempelvis få medier att dra tillbaka artiklar. Även i Sverige har förfarandet fått mer uppmärksamhet efter fallet med Realtid, av bland annat TU

I förra veckan avslutades de inledande förhandlingarna mot Realtid i London. 

Annons Annons

Tidningen har invänt mot att stämningen ska drivas i London och det är denna fråga som prövats nu. Själva förtalsmålet prövas i ett senare skede om domstolen anser att stämningen ska få drivas vidare. 

Realtids chefredaktör Camilla Jonsson uppger att det kan dröja innan domstolen kommer med sitt utlåtande.

– Det kan ta upp till fyra veckor innan vi får veta, ärendet ligger i kö nu, säger Camilla Jonsson.

Hur uppfattade du att förhandlingarna gick?

– Det är jättesvårt att ha en uppfattning om det, svårt att säga hur man kan läsa domaren. Men vår advokat är nöjd med vad som blev sagt, säger Camilla Jonsson.

Om domstolen bestämmer sig för att fallet ska tas upp av en domstol i Storbritannien lär det bli en dyr historia för de inblandade.

Reportrar utan gränser, som engagerat sig i fallet, uppger att även om det blir avslag så kan Svante Kumlin och bolaget EEW i realiteten driva ärendet vidare. Detta genom att verkställa sitt hot att stämma Realtid i Monaco.

– Svante är skriven i Monaco så det finns säkert någon typ av möjlighet att dra upp detta där. Men då ska det styrkas att han har verksamhet i Monaco. Har vi få läsare i Storbritannien så har vi ännu färre läsare i Monaco, säger Camilla Jonsson. 

Det har varit en lång process för er, hur känns det?

– Svårt att sätta ord på, det tar mycket tid och har gjort det framför allt för våra reportrar som får sitta med alla dokument och svara på alla frågor från advokater. Det tar ockå energi. Det känns inte kul men det är inte så att jag går runt och grubblar på det här hela tiden, det måste lösa sig tänker jag. 

En ny sajt för att samla allt arbete som görs mot SLAPP lanserades i förra veckan av bland annat organisationerna Reportrar utan gränser och Civil Rights Defenders.

Samtidigt har nämnda organisationer, tillsammans med 101 andra organisationer, skrivit ett brev till Europarådet med krav att de måste agera kraftfullare för att stoppa SLAPP.

Journalisten söker Svante Kumlin.

Fler avsnitt
Fler videos