45 organisationer i protest mot åtal

23 november, 2021

45 pressfrihets- och människorättsorganisationer uppmanar i ett gemensamt uttalande myndigheterna i Egypten att sluta trakassera journalisten Hossam Bahgat.

Hossam Bahgat är människorättsförsvarare och journalist. Han åtalas bland annat för spridning av falska nyheter och ”förolämpning av valmyndigheten”, efter att på Twitter ha uttryckt kritik mot valmyndighetens förre chef för hur denna hanterat parlamentsvalet i Egypten.

Enligt Amnesty International, Article 19 och övriga 43 undertecknande organisationer åtalas han enbart i syfte att straffas för att han använt sig av sin yttrandefrihet, och för sitt agerande till stöd för mänskliga rättigheter.

Dom väntas den 29 november.

Egypten rankas på plats 166 av 180 i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. Förra året förbjöd till exempel president Abd al-Fattah al-Sisis regering helt enkelt publicering av all sifferstatistik kring pandemin, som inte tillhandahölls av hälsovårdsdepartementet.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies