Gå direkt till textinnehållet

90 organisationer kräver utredning av journalists död

Rwandisk polis påstår att journalisten John Williams Ntwali dog i en trafikolycka. Nu ifrågasätter 90 människorätts- och pressfrihetsorganisationer uppgiften och kräver en utredning.

John Williams Ntwali var en av Rwandas mest kända journalister. Han bevakade bland annat människorättsfrågor för tidningen The Chronicles och Youtubekanalen Pax TV/Ireme News som han själv grundat. Han mottog upprepade dödshot som följd av sin kritiska rapportering.

Den 19 januari informerade polis Ntwalis familj att han dött i en trafikolycka klockan 02.50 på natten till den 18 januari i Kimihurura, Kigali. Enligt polisen ska han ha färdats med en motorcykeltaxi som blivit påkörd av en bil, vars förare hade gripits.

Trots att det nu gått två veckor sedan dödsolyckan finns ingen polisrapport, inga vittnesuppgifter, foton eller videor från olycksplatsen, inte heller någon detaljerad information om andra inblandade, och inte ens den exakta platsen där olyckan ska ha skett är känd.

Vänner till John Williams Ntwali har uppgett för bland andra Human Right’s Watch och BBC att han tidigare utsatts för ”iscensatta olyckor”. En av hans vänner har berättat för Voice of America att Ntwali uppgett att han kände sig övervakad på kvällen den 17 januari. 

90 organisationer kräver att Rwanda tillsätter en oberoende utredning av dödsfallet, däribland Internationella Pressinstitutet, Amnesty International, PEN, Committee to Protect Journalists och Federation of African Journalists.

Fler videos
Fler avsnitt