Gå direkt till textinnehållet

186 bidrag tävlar om Guldspaden

Konkurrensen om grävpriset Guldspaden hårdnar i år – särskilt i kategorierna Storstadstidning och Bok.

– Det är kanske inte all time-high, men betydligt fler än förra året. Fantastiskt kul att hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget, säger Bertholof Brännström, sammankallande i Guldspadejuryn.

I bokkategorin är 18 böcker nominerade, vilket är rekord i Guldspadesammanhang. Tuffast är dock konkurrensen i kategorin Storstadstidning där hela 47 granskningar tävlar om en spade. Hård är konkurrensen också i klasserna Etermedia Lokal (32 bidrag), Mindre dagstidning (24), Etermedia Riks Nyheter (23) och Etermedia Riks Dokumentär (18).

I klassen Magasin har 16 bidrag skickats in och i den nya kategorin Studentspaden, där grävjobb inom ramen för journalistutbildningen tävlar, har åtta bidrag lämnats in.

Annons Annons

I slutet av februari offentliggörs vilka granskningar som nominerats, alltså gått till final, i fighten om 2019 års Guldspadar.
 

Fakta

Guldspaden
Guldspaden är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut i åtta olika kategorier vid Grävseminariet i Borås den 20-21 mars.

Fler avsnitt
Fler videos