Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Almedalen behövs

Vi lever i en tid där många blir upprörda när verkligheten inte beskrivs så som man vill. Detta märks på universiteten, i (a)sociala medier och i attackerna mot journalister och mediehus.

Alltför sällan sker det i öppna debatter där personer med olika uppfattningar diskuterar med varandra. I stället sker det anonymt eller i slutna grupper, där man pratar om, i stället för med, personer och grupper som för tillfället står i fokus för irritationen. Ofta blockeras andras uppfattningar helt enkelt bort.

Liberala värden som demokrati, pressfrihet, yttrandefrihet försvagas när man väljer den vägen. Demokratin behöver att åsikter stöts och blöts öppet.

Det är väl därför jag fortfarande håller politikerveckan i Almedalen högt. Den får i år ta emot rättfärdig kritik, som att lobbyister tar allt större plats, att vanligt folk har svårt att ta sig till platsen och att medier och politiker här gör sig beroende av varandras utspel respektive sändningar.

Annons Annons

Men kvar finns ändå kärnan med alla seminarier, viktiga debatter och samtal. Här finns organisationerna som kan höras och här finns en mängd människor som kan träffa politiker och ställa dem till svars på ett sätt som är nästan omöjligt annars. En plats för direkt kommunikation, som är ovanlig. Det behövs fler sådana. Järvaveckan är förhoppningsvis bara den första i en lång rad nya platser för dessa möten.

                                                                 ***

I Almedalen syns medialiseringen av politiken mer än på andra håll. Politiker anpassar sina utspel så att de passar medierna.

Detta hindrar inte att politiker i alltför liten omfattning diskuterar mediepolitik. Skiljelinjerna mellan partierna är annars så väsentliga att det skulle kunna leda till viktiga och intressanta debatter.

Utvidgning av offentlighetsprincipen och ett reformerat mediestöd är några av de viktiga frågor som debatteras för lite.

Viktigast just nu är att hitta ett sätt att skydda public service från politiska ingrepp. När licensen ersätts med en skatt kommer public serviceföretagen närmare staten. Om detta verkar de flesta vara överens. Skyddet av public service­företagens oberoende ska utredas, men borde förstås varit utrett innan licensen tas bort och skatten införs.

SVT, SR och UR har ett starkt stöd hos allmänheten, förtroendet är högt och användningen också.

Men det räcker inte för att säkra bolagen. Om det kniper i statskassan kommer public service att få mindre pengar. Det har skett i Finland och det sker just nu i Danmark.

Nedskärningarna kan ha ekonomiska eller politiska skäl. I Sverige är attackerna på public service avsevärt hårdare i dag än för bara några år sedan. Hotet mot journalister på SVT är också mer omfattande än mot anställda i andra företag.

                                                                 ***

Det är som ett mantra som upprepas om och om igen, men betydelsen av att värna den fria och oberoende journalistiken är viktigare än någonsin. Där har vi alla ett ansvar.

Jag hoppas att vi kommer att märka mer av det både i Almedalen och i det kommande valet.

                                                                  ***

Ha en fin och debattglad sommar!

 

STICK

Se NYT & Trump
Ni har väl inte missat serien om striden mellan New York Times och Trump. Rafflande och bildande i samma program.
Serien New York Times och Donald Trump – slaget om sanningen är i fyra delar och sänds på SVT och läggs senare ut på SVT Play.

Följ oss i sommar
Journalisten är på plats i Almedalen och kommer att uppdatera sajten under större delen av sommaren. Magasinet är tillbaka 6 september med bland annat nya rep inför valet.

Fler avsnitt