Gå direkt till textinnehållet
Beritan Mohammed med hennes man Raman Hasano och sonen Amed.
Foto: Joakim Medin

Säpo vill utvisa två journalister: ”Vet inte varför vi straffas”

Två kurdiska journalister pekas ut som en säkerhetsrisk av Säpo och ska utvisas – men vad som ligger till grund för bedömningen får de inte veta. – Vi är oroliga att uppgifter kommer från turkiska myndigheter, säger Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet.

I mars rapporterade Journalisten om den svensk-kurdiske journalisten Fardin Mohammadi Samani som riskerar utvisning till Iran efter ett yttrande från Säkerhetspolisen till Migrationsverket.

Nu vill Säkerhetspolisen utvisa ytterligare två journalister från Sverige eftersom dessa kan utgöra en ”säkerhetsrisk”. Det handlar om programledaren och nyhetsuppläsaren Beritan Mohammed och hennes man redigeraren Raman Hasano, som båda arbetade på den svensk-kurdiska satellit-TV-kanalen Aryen TV i Stockholm, något som ETC tidigare rapporterat om.

När paret skulle förnya sitt uppehållstillstånd möttes de av kalla handen. Nu har det kommit fram att Säkerhetspolisen i ett yttrande pekat ut Beritan Mohammed och Raman Hasano som en säkerhetsrisk.

Annons Annons

De har dock beviljats ett ettårigt uppehållstillstånd i Sverige eftersom det råder krig i Syrien. Men de får inte arbeta i Sverige under den korta tillståndsperioden.

– Vi har lidit mycket på grund av vårt journalistiska arbete. Det tog till exempel fyra år innan Migrationsverket fattade beslut om vår situation. Sedan får vi ett negativt beslut. Jag och min man är bara vanliga journalister men vi är stämplade som en säkerhetsrisk. Det är ofattbart, vi får inte ens veta vad vi har gjort! säger Beritan när jag möter henne på en hotellobby i centrala Stockholm.

Beritan Mohammed arbetade på den svensk-kurdiska satellit-TV-kanalen Aryen TV i Stockholm.

Beritan och hennes familj har hamnat i en kafkaartad situation.

–Jag vet inte varför vi straffas. På grund av Säpo har vi hamnat i en svår situation. Först får vi avslag, sedan säger Migrationsverket och Säpo att vi inte kan utvisas till Syrien eftersom det råder krig i landet, och så får vi inte ens arbeta. Hur ska vi kunna försörja oss? säger Beritan och kramar sin son Amed som är född i Sverige.

Beritan och hennes familj möter många svårigheter i vardagslivet.

– På ett specifikt program på universitetet gav de mig ingen plats eftersom de ansvariga ser att min vistelse är kortvarig och kommer att avslutas snart efter att universitetet börjar.

Att hon inte fick gå på den specifika utbildningen har tagit hårt på henne och gett henne många obehagliga minnen från de kurdiska områden i Syrien. Damaskus förtryck av kurder var omfattande, och kurderna behandlades inte som medborgare i Syrien. När Beritan föddes, lik hundratusentals kurder, fick hon inte identitetshandlingar av det styrande Baath-partiet i Syrien. Och de som inte hade identitetshandlingar fick inte studera.

Beritan är medlem i Journalistförbundet. Förbundet har skrivit ett stödbrev inför att ärendet nu ska prövas av Migrationsdomstolen.

– Vi är oroliga att de uppgifter som ligger till grund för Säpos bedömning kommer från turkiska myndigheter. Vi vet att journalister i Turkiet ofta får falska anklagelser riktade mot sig, säger Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet.

–Det är också en rättssäkerhetsfråga, att den som får den här typen av allvarliga anklagelser riktade mot sig bör få en rimlig chans att försvara sig, säger Tove Carlén.

I en kommentar skriver Säpo att uppgifter som ligger till grund för utvisningsbeslut kan hemlighållas om de kan ”avslöja detaljer om Säkerhetspolisens arbetsmetoder, uppgifter om samarbete och informationsutbyte med andra myndigheter eller information om varifrån en uppgift kommer”.

– Säkerhetspolisen har förståelse för att myndighetens beslut kan ha stor påverkan på den enskilda individen, varför våra åtgärder alltid grundar sig på väl underbyggda, omfattande och individuella bedömningar, skriver Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på kommunikationsenheten på Säpo i ett mejl.

Kurdo Baksi

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos