Krönika

Kjell Häglund Editorial director på DG Communications och fristående kulturjournalist.
skicka e-post rss

Lagen som hotar spränga sönder internet

23 november, 2011

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Nu är det hög tid att försjunka lite extra i alla musiknostalgiska Youtubelänkar i ditt Facebookflöde eller på Twitter, alla dessa gamla klipp från konserter och suddigt videobandade tv-shower från forna decennier med klassiska eller bortglömda artister. Ty de kommer att försvinna.

Facebook och Twitter kommer inte längre att släppa igenom film- och musiklänkar, och Youtube kommer inte att tillåta att de överhuvudtaget laddas upp av privatpersoner.

Det vill säga om den nya amerikanska Protect IP Act börjar gälla, så som den i dag är skriven och planerad att tillämpas.

Och faktum är att lagen egentligen redan röstats igenom i senaten, den är blott tillfälligt stoppad från omröstning av en ensam senator, och just nu debatterad i representanthuset under det parallella namnet Stop Online Piracy Act.

Om lagen, beställd av den amerikanska skiv- och filmindustrin, går igenom kommer vi att sitta här om några år och känna hur nostalgin vemodsfuktar våra ögon inför minnet av 00-talets Youtube, på samma sätt som vi just nu längtansfullt nostalginjuter av 1960- eller 80-talsklippen vi delar med varandra på Facebook.

Vad lagen i princip går ut på är att spränga sönder internet och bygga ett nöjesfält med låsta portar ovanpå. Hela den online-säkerhetsstruktur som är inkapslad i domännamnssystemet, som hela internet bygger på, kommer att försvinna när USA-lagen och dess tjockbitspussel av filtrering, blockering och åtalshot (en enda länk till en livestream av en fotbollsmatch ska kunna ge upp till fem års fängelse) kommer att tvinga hela världens internet till självcensur.

Och den som ändå vågar stå på sig, efter felaktiga anklagelser från någon amerikansk copyrightägare (de så kallade ”patenttrollen” kommer att frodas som fästingar), måste inom 5–7 dagar opponera sig i amerikansk domstol vilket är en praktisk omöjlighet för de allra flesta.

Syftet med lagen är att skydda nöjesindustrins befintliga affärsmodeller och vinstmarginaler. Trots att tech-industrins intressen, sett till intäkter och arbeten i USA, borde väga tyngre, och trots att dess affärsmöjligheter under den nya lagen kommer att krympa i omvänd proportion. Youtube hade varit dödfött om lagen hade gällt 2005, ej heller hade folk sett någon revolutionerande skillnad mellan Facebook och e-mail.

Användargenerering som kommersiell idé utplånas.Och den som tror att jag överdriver riskerna ska veta att den amerikanska skivindustrin redan gett myndigheterna en lista över vilka man allra först vill ge sig på, och den toppas, jämte torrentsajter som The Pirate Bay, av ryska Facebook och en sajt som är till för att människor ska få kontakt med sina gamla skolkamrater.

Motståndet är förstås gigantiskt – till och med EU har protesterat kraftigt och påmint USA om dess egen berömda grundlag – men när representanthuset höll en hearing om lagen förra veckan var bara en enda av alla bransch-, konsument- och människorättsorganisationer och företag som organiserat motstånd inbjuden att delta.

Jag följde hearingen via en skakig direktsändning på representanthusets hemsida och trodde inte mina öron när Michael O’Leary, högsta hönset i USA:s filmlobby (givetvis inbjuden), stod inför politikerna och inte bara berömde lagen utan avfärdade kritiken mot den med denna huvudlös retorik:”Internet fungerar faktiskt fortfarande i Iran och Kina.”Ja, ni läste rätt. Kinas internetcensur framhålls numera som ett föredöme i den amerikanska kongressen. Och politiker efter politiker ställde sig därefter upp under hearingen och visade hur duktigt bearbetade de blivit, i åratal, av O’Learys organisation MPAA.

I Storbritannien klubbades en stenhård ny internetcopyrightlag igenom förra året trots massivt motstånd – först häromveckan avslöjade en av de politiska beslutsfattarna att den framstressade lagen endast byggde på obekräftade siffror man matats med av nöjesindustrin; skräckstatistik som gång efter annan bevisats vara falsk. I USA visade sig detta senast i september, då en oberoende faktagranskning av den lobbystatistik som den nya USA-lagen bygger på slutledde att om det inte hade hade varit för illegal nedladdning så hade varenda fildelare, enligt MPAA, köpt ytterligare 200 dvd-filmer vardera om året… Skrattretande, visst, men det mindre roliga är att politiker och journalister i regel tar siffrorna på allvar.

Ipredlagen kom till under samma ovetenskapligt skeva lobbytryck i Sverige som Digital Economy Act gjorde i Storbritannien och som Protect IP Act nu gör i USA, där tech-industrin –som har mest medel för att anlägga moteld – spenderat 203 miljoner kronor på lobbying sedan 2010, att jämföra med nöjesindustrin som lagt det tiodubbla, ofattbara två miljarder kronor. Det som känns mest bekymmersamt, eller rentav deprimerande, för mig som journalist är att mitt skrå, som är beroende av grundlagsskyddad yttrande- och tryckfrihet, i allmänhet agerar som om det stod på den nya digitala censurens sida.

Svenska journalistförbundet har aningslöst anslutit sig till lobbyorganisationer som Copyswede, Kultur för alla och Kulturskaparna, vars medlemslistor må se upphovsrättsligt korrekta ut men vars agendor – i fråga om konkret lobbyism – dikteras av det amerikanskindustriella antipiratperspektivet.

Det är en journalistisk skam, och sorg, att media i åratal underlåtit att kontrollera copyrightlobbyns uppräknade skräcksiffror, och att det just nu – bortsett från en stark Expressenledare i söndags – är knäpptyst om denna drakoniska nya USA-lag som mallats efter kinesisk internetcensur och som, om den införs, kommer att lägga grunden för ett diktatoriskt filter i hela mänsklighetens sociala vardag.

Det sägs att världens mest dramatiska händelser – Den arabiska våren, Teherandemonstrationerna – numera går att följa i realtid, direkt från gatan. Men samhälleliga omvälvningar i västvärlden utspelar sig inte på gator och torg, bland twittrande gräsrötter, utan i slutna rum, med hemligstämpel, bakom rökridåer. Det var knappast en tillfällighet att regeringen kuppade igenom FRA-övervakningslagen mitt i industrisemestern (precis som Sarkozys Hadopi-lag i Frankrike) samtidigt som statsminister Reinfeldt uppehöll pressen cyniskt utstyrd i blågul fotbollströja på EM-kval i Tyrolen och – medan Riksdagshuset var inringat av upprörda demonstrationer – höll ett chauvinistiskt tal till ett gäng sejdelhävande svenskar i plastvikingahjälmar.

Alla tidningar skrev om båda händelserna, men ingen gjorde kopplingen däremellan, och fotbollsmyset tog effektivt utrymme av FRA-debatten.

Lika dålig har journalistiken varit på att bevaka Sveriges del i det multilaterala handelsavtalet ACTA, och är det alltjämt – när kommer den första svenska tidningstexten om att EU satt hemligstämpel på sitt eget rättsråds granskning – som normalt har offentligt syfte – gällande huruvida ACTA-avtalet strider mot EU-lagen?

Den som tycker att denna krönika verkar överdriva hoten mot frihet, demokrati och medborgarintegritet bör se den just i relation till allt som oftast inte skrivs. Inget skrämmer mig mer än det jag hörde i kongress-hearingen i onsdags, och det jag inte hör i svensk journalistik.

KJELL HÄGLUND 

Kommentarer

Det finns 103 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jan Lindgren mån, 2011-12-19 22:22

Det var för att motverka sånt här (och inte för att få ladda ner gratis) som jag blev medlem i Piratpartiet.

Tack för att du skriver om det!

Inlagt av Ingenjören mån, 2011-12-19 22:22

Går denna lag igenom har Förenta Staterna goda möjligheter att bli det första land i världen som har en president som är piratpartist. Det kommer ta hus i helvete.

Inlagt av C mån, 2011-12-19 22:22

Stöd Electronic Frontier Foundation:

“Rep. Darrell Issa said Wednesday that he doesn’t “believe the bill has any chance on the House floor,” but now is not the time to let the guard down.”

www.eff.org/deeplink…

Inlagt av Cassandra mån, 2011-12-19 22:22

Får man sprida artikeln via FB tro :-)

Inlagt av Daniel Gustafsson mån, 2011-12-19 22:22

Så bra artikel, jag tackar och bockar för denna, den var heads on!

Inlagt av f mån, 2011-12-19 22:22

Väldigt glad att någon tar upp det och att det blir välformulerat.

Inlagt av kjell åslund mån, 2011-12-19 22:22

Den bästa text jag läst i detta ämne, borde bli en tankeställare.

Inlagt av Stefan mån, 2011-12-19 22:22

Ja, det är redan så att man stoppas från att se vanliga små intervjuer och klipp från t.ex MTV.com eller NBC.com har jag märkt, så filtrena är påtagliga redan nu. Skrämmande nyheter men ännu värre föga överraskande. Hoppas verkligen att detta inte blir av :(

Inlagt av SunshineBlind mån, 2011-12-19 22:22

Givetvis så länkar jag denna artikel på facebook för alla att se. Folk måste vakna och inse vilken snabbt sluttande nedförsbacke vi hamnat på gällande integritet och demokrati. Går detta igenom lär det ju dock bli ett jävla uppror inte minst i USA, för även om tech-jättarna som kommer drabbas i USA flyttar till länder med friare lagar där de inte åker fast lika lätt, så kommer ju USAs befolkning drabbas. Jag fattar inte hur de kan tänka så kortsiktigt och förstöra sin svaga ekonomi än mer.

Inlagt av C++ mån, 2011-12-19 22:22

Mycket bra läsning. Skulle vara bra om detta får lite spridning nu,

men det bygger ju på att det uppmärksammas i media.

Håller tummarna!

Inlagt av Torbjörn Wester mån, 2011-12-19 22:22

Denna krönika är något av det mest relevant (!) jag läst i Journalisten på senare tid.

Vänliga hälsningar,

Torbjörn Wester

f.d. frilansjournalist

Styrelseledamot Piratpartiet

Inlagt av Rollo mån, 2011-12-19 22:22

Senatorer är valda av folket och därför torde väl en senat spegla folkets åsikter men när endast en senator opponerar sig mot detta så visar väl det ganska tydligt att makt korrumperar, det vore konstigt om det inte förekommer bestickningar från film- och musikindustrin.

Inlagt av Henry Rouhivuori mån, 2011-12-19 22:22

Ja det är på allvar borta i USA. Det skulle dock förvåna mig om lagen antas då den möter massivt motstånd i USA och runt om i världen.

Självcensur när man bloggar och länkar. Får man öht diskutera upphovsrätten om 5-10 år.

Inlagt av kjell åslund mån, 2011-12-19 22:22

..jag tycker att journalistförbundet borde göra ett “statement” i den här frågan.Hur långt är vi beredda att gå för att försvara URL i det nya landskapet?

Inlagt av Stefan mån, 2011-12-19 22:22

Äntligen!!!

Inlagt av Jonas mån, 2011-12-19 22:22

ja detta härliga demokratiska system.

Personligen orkar jag inte längre bry mig vad de hittar på.

Det är de rikas system och de gör som de vill med det, men de ska inte förvänta sig att folk bara tar till sig allt utan och göra motstånd.

Det har redan börjat, tror att om ngt sådan här går igenom så kommer många många fler människor bli trampande på tårna.

Ju mer man drar åt snararan kring det civiliserade systemet desto mer riskerar de att tappa kontrollen då allt fler kommer välja och helt gå utanför.

Inlagt av Michael Karnerfors mån, 2011-12-19 22:22

Denna krönika är som att lyssna på en frikyrkopastor säga att om man inte omedelbart stoppar alla kortkort kjolar och mag-lösa t-shirts kommer hela samhället att förfalla i dekadens och förfall.

Läs själva (*)…

en.wikipedia.org/wik…

…och avgör om det som står i texten ovan verkligen stämmer med domedagsprotetian.

(*) Notera att författaren inte vare sig länkade till någon information om lagförslaget, inte heller citerade han någon text av den utan presenterade ENBART sin egen – i mitt tycke extremt skruvade, tiltade, tillrättalagda och överdrivna – tolkning av förslaget.

Inlagt av Skivdirren mån, 2011-12-19 22:22

Som skivbolagsinnehavare om en på independentnivå, men dock, så är det ju förödande, Vi är ju beroende av att folk kommunicerar med varandra, lägger upp klipp eller låtar på tuben. För att inspirera andra, eller bara tipsa om en artist. Förvinner detta informationsmedium… Om folk inte har möjlighet att ladda upp och kunna titta på musik, eller filmklipp på youtube…

Kommer det att resultera i mer eller mindre piratkopiering ? jag gissar på det senare alternativet.

Inlagt av C-Monstret mån, 2011-12-19 22:22

Jaha, snart får man väl inte lägga upp sina egna klipp och hemgjorda videos heller utan ett bolag i botten som visar att man verkligen har copyright på katten som gjorde nåt kul… Skit är vad det är!

Inlagt av Alfons Karabuda... mån, 2011-12-19 22:22

Kjell Häglund skriver: “Svenska journalistförbundet har aningslöst anslutit sig till lobbyorganisationer som Copyswede, Kultur för alla och Kulturskaparna, vars medlemslistor må se upphovsrättsligt korrekta ut men vars agendor – i fråga om konkret lobbyism – dikteras av det amerikanskindustriella antipiratperspektivet”. Den bild han ger är både felaktig och oärlig.

Journalistförbundet har alltid, på uppdrag av sina medlemmar, arbetat för en stark upphovsrätt på medlemmarnas sida. Fulavtal där frilansande journalister tvingas lämna över sina rättigheter till mediehusen är bara ett problem förbundet brottas med.

Journalistförbundet är därför en av de organisationer som är initiativtagare till Kulturskaparna. Journalistförbundet har således inte ”aningslöst anslutit sig” till något slags självständiga ”lobbyorganisationer” med ”amerikanskindustriellt antipiratperspektiv”. Nätverket Kulturskaparna, som även Copyswede ingår i, arbetar på direkt uppdrag av kulturskaparnas egna organisationer och driver deras frågor, inte industrins.

Nätverket Kulturskaparna arbetar för en stark upphovsrätt på den enskilde kulturskaparens sida, med fokus på tillgänglighet för användare och rimlig ersättning för kulturskapare. Det gör vi genom påverkansarbete för enklare licensiering för nya tjänster och för en upphovsrätt på den enskildes sida, inte industrins. ”Det amerikanskindustriella antipiratperspektivet” och Protect IP Act är tämligen perifera för vår verksamhet.

Att överhuvudtaget ta upp dessa upphovsrättsnätverk och föreningar i samband med Protect IP Act säger mer om Häglunds agenda än om deras.

Inlagt av J.Strauss mån, 2011-12-19 22:22

Michael Karnerfors: Vilken gren av gammel-nöjesindustrin representerar du då?

Inlagt av Don Fuego mån, 2011-12-19 22:22

Jag är fortfarande chockad över hur CopySwede – ett privat, slutet sällskap, utan någon yttre insyn – utan att ha mött några större motsättningar, nu kräver hela Svenska folket på låtsasskatter. Så lätt det gick!

Vi måste vakna upp! Demokratin får inte vara ett maktmedel för en elit med själviska intressen.

Inlagt av JL mån, 2011-12-19 22:22

Den nya lagen om den klubbas är nästan perfekt. Det jag saknar är att internet ska stängas av helt!

Inlagt av Jonas Nordling mån, 2011-12-19 22:22

Tack för ett insiktsfullt inlägg om en mycket kontroversiell lagstiftning på väg att genomföras i USA – en viktig varningsklocka eftersom den med stor sannolikhet så småningom får genomslag långt utanför USAs gränser. Det är ju i hög grad samma upphovsrättsindustri som lobbar för ytterligare skärpningar i lagstiftningen här i Sverige.

Men jag måste också säga emot när du antyder att vi, Journalistförbundet och organisationer vi samarbetar i/med i upphovsrättsfrågor, är en del av den lobbyn, eller åtminstone dess nyttiga idioter.

Upphovsmännen utsätts för allt hårdare krav på att avstå från de rättigheter som lagen fortfarande ger dem. Och därmed riskera inkomster som istället kan hamna i andra fickor.

Det är för dessa upphovsmän vi kämpar. Journalister är inte bara beroende av tryck- och yttrandefrihet. Vi behöver också en fungerande upphovsrätt. Det innebär ibland en svår balansgång för oss som vill ha öppenhet/frihet på nätet och samtidigt ta tillvara de enskilda upphovsmännens intressen. Men vi har helt klart misslyckats i vår kommunikation om vi uppfattas som att gå industrins ärenden. Det är ju precis tvärtom. Och vi kan inte låta dem vinna kriget mot upphovsmännen.

Vi har ett tydligt uppdrag från medlemmarna när det gäller att försvara upphovsrätten, och vi är ju en demokratisk organisation. Den som har synpunkter på förbundets inriktning ska naturligtvis göra sin stämma hörd, till exempel genom en motion. Jag hoppas att du också utnyttjar den möjligheten att påverka förbundets arbete. Vi behöver en ständigt pågående diskussion för att utvecklas.

Inlagt av Markus \"LAKE\"... mån, 2011-12-19 22:22

Alfons – hävdar du att Amerikanska “upphovsrättsnätverk och -föreningar” inte har haft något med framdrivandet av Protect IP och SOPA att göra?

Det behövs inte mycket grävande för att se vilka som egentligen är de ansvariga bakom lagförslaget. Läser du hela Kjells text så kan du också se att Kjells “agenda” är yttrandefrihet…

Som tur är har vissa insett att folket vill behålla sin personliga integritet och yttrandefrihet, bland annat BSA:

www.idg.se/2.1085/1….

Tack för en enormt viktig och välskriven krönika Kjell!

Inlagt av Kjell Häglund mån, 2011-12-19 22:22

Alfons: Du citerar ur er programförklaring, men jag syftar inte minst på det sätt som du personligen argumenterar på i debatten.

Karnefors: Allt i min text är källgranskat. Om det är något du är osäker på var vänlig googla på just det och du lär hitta källorna eftersom dessa är offentliga. Får du ändå problem med verifieringen, mejla mig gärna på kjell.haglund@mac.com så hjälper jag dig vidare!

Inlagt av Profeten mån, 2011-12-19 22:22

Redan nu så ser man hur all trafik på internet konvergerar mot några få hemsidor (http://www.alexa.com/topsites) och används för faceboook, youtube och bilder på söta katter.

I början var internet mer rebelliskt och fritt, man kunde göra och säga vad man ville vart som helst. Tyvärr även som kommunikation för diverse mindre trevliga ämnen. Men det var ändå ett “ställe” där man kunde göra vad man ville, lite av ett laglöst land.

Att ta bort individers frihet på internet kommer döda hela nätverket. Och likt privata spelservrar, så kommer det förr eller senare dyka upp ett internet 2.0, ett underground-nätverk som är ett fullständigt laglöst land. Frågan är vilken infrastruktur som kommer kunna användas.

Om nu USA röstar igenom denna typ av lag så tror jag dock till en början att många företag kommer flytta utanför landets gränser. Jag skulle inte bli förvånad om vi snart ser att google.in är den ordinarie startsidan för surfare runt om i världen, inte google.com.

En sån här lagstiftning gör USA ett steg närmare Kina, Nordkorea, forna Sovjet och 1984.

Creds för en bra krönika!

Inlagt av Tor M mån, 2011-12-19 22:22

Tack för att du tar upp detta enormt viktiga ämne, och tack för att du är den där rösten som gör att man inte helt tappar tron på svensk journalistik. Mycket bra skrivet.

Det är helt otroligt att nästan hela den svenska mediavärlden har missat denna ödesfråga.

Det enda som var oklart i artikeln är kopplingen till patenttroll.

Inlagt av Tor M mån, 2011-12-19 22:22

@Michael Karnerfors

Se www.techdirt.com/blog?tag=sopa

(Och visst, man kan tycka att TechDirt är litet vinklat, men jag rekommenderar att följa länkarna och läsa citaten och tänka efter själv)

Inlagt av Krister Karlsson mån, 2011-12-19 22:22

Mycket bra och viktigt inlägg.

@Alfons Karabud; Du är en tydlig del av den upphovsrättsmaffia som tar till alla medel för att kväva yttrandefriheten i syfte att bevara förlegade affärsmodeller och öka redan gigantiska vinster. Eller påstår du att artister som Gessle, Rhianna eller Madonna inte har fått mat på bordet de senaste 10 åren? Myten om att artister och mediaindustrin skulle lida under det fria internet har gång efter gång motbevisats. Ändå vidhåller ni den. Era lobbyister har till och med öppet erkänt att barnporrargumentet falskt används för att få igenom ny och fler begränsande lagar. Kort sagt; Ni har förklarat krig mot era kunder. Inte minste de unga och framtida kunderna. Om ni tror att det är en god affärsidé så varsågoda, jag tror ni har fel! Att skymfa och bespotta sina kunder är sällan en god idé. Men det är så klart; I en monopolistisk värld med kvävd yttrandefrihet så kanske det fungerar?! Så er målsättning är tydlig.

Inlagt av Snäll mån, 2011-12-19 22:22

Crap! hoppas det inte gäller all Porr också!…..

Inlagt av General Svammelman mån, 2011-12-19 22:22

MEN! Jag förstår inte! Så mycket text om ingenting.

Ursäkta men: jag bara korkad eller står det ingenstans vad lagen går ut på?

Inlagt av General Svammelman mån, 2011-12-19 22:22

Så mycket text om ingenting!

Ursäkta men:

är det bara jag som är korkad eller står det ingenstans vad lagen går ut på?

Inlagt av Mike mån, 2011-12-19 22:22

Bara och avsluta facebook kontot och hoppa på annat medium.

Inlagt av Jesper mån, 2011-12-19 22:22

Helt bisarrt att den här häxjakten fortsätter! man får väl sluta använda internet då antar jag! George Orwell va inte långt ifrån hur framtiden skulle se ut, han hade bara fel på årtalet

Inlagt av Carl mån, 2011-12-19 22:22

Karnerfors: Har läst och förstår inte vad du pratar om. Det är utan tvekan precis så illa som Häglund beskriver. Din liknelse mot upprörda frikyrkopastorer måste vara den mest felriktade jag kan tänka mig – så perfekt som den istället passar på patenttrollen som yrar om att världens undergång står för dörren utan dessa förfärliga övergrepp mot vår rätt till fri information. Med den skillnaden då att det för trollen gäller marginalernas, och inte sedlighetens förfall. Må de spricka med ljudliga plopp i frihetens ljus.

Inlagt av Uneasy mån, 2011-12-19 22:22

Alfons Karabuda > Jag skulle vilja ställa en fråga till dig. En väldigt enkel ja/nej fråga som en talesperson för Kulturskaparna bör kunna svara på.

Anser Kulturskaparna att Protect IP Act borde röstas igenom och tas i bruk i USA?

Inlagt av Jessica mån, 2011-12-19 22:22

Jag trodde att utveckligen skulle fortsätta gå framåt med stormsteg. Men det här är väl snarare tvärtom. Varför ta bort något som så många nyttjar och som är välbehövligt för utvecklingen vad gäller ALLT? Kommunikation, inspiration, information… och allt annat också för den delen. Som redan nämnt.

Nä, om detta går igenom så hoppas jag att dem lär sig en läxa när dem ser att det inte alls blev så bra som dem trodde! När ingen längre vill köpa de gamla filmerna för att man inte ens minns att de fanns eller vad de innehöll (vilket t.ex. youtube kan informera om). Detta är endast ett ynka pyttelitet minimalt problem exempel som kommer uppstå.

Varför ändra på ett vinnande koncept? Varför stämpla detta som något negativt som måste sättas i en lag, bara för att det inte är 100% positivt för skiv- och filmindustrin. Det är väl för tusan 100% positivt för alla andra utom dem.

Jag vill göra en lag som stoppar skiv- och filmindustrin från att komma med dessa önskemål, för det är negativt för mig. Så kom igen nu, inför en lag på det också…

Inlagt av André mån, 2011-12-19 22:22

@Alfons Karabuda

Då är det med andra ord läge för Kulturskaparna att gå ut och starkt fördöma förslag som PIPA och SOPA, och säga att ett sådant samhälle och ett sådant internet som de som lagt förslagen vill ha inte är något som passar i ett demokratiskt samhälle.

De företag och intresseorganisationer som står bakom dessa drakoniska förslag gör nämligen världens bästa jobb för att misskreditera all form av upphovsrättsfrämjande verksamhet i allmänhetens ögon just nu, vilket även kommer slå mot Kulturskaparna om de inte är tydliga nog med sin ståndpunkt.

Inlagt av Bob mån, 2011-12-19 22:22

Alfons Karabuda – Kulturskaparna verkar inte göra mycket annat än att kriga mot pirater. Titta t ex på ert twitterflöde. Och vi ska inte ens börja tala om Copyswede. Den organisationen kan vara det mest effektiva sättet att få allmänheten att avsky och i förlängningen stoppa ALLA former av kulturstöd.

Byt namn på Kulturskaparna, har hört att Antipiratbyrån är ledigt nu!

Inlagt av Dana mån, 2011-12-19 22:22

Man blir bara så deprimerad……

Inlagt av Skivdirren mån, 2011-12-19 22:22

Nä nu blev det fel, jag menade givetvis att jag tror att piratkopieringen kommer att öka.

ibland här händerna snabbare än tanken.

Inlagt av orka mån, 2011-12-19 22:22

Som vanligt ligger svenskarna långt efter att rapportera nyheterna. SUCK.

Inlagt av Koba mån, 2011-12-19 22:22

Problemet med nedladdning är att det förhindrar

oss att upptäcka ny musik på ett vettigt sätt man måste veta namnet för kunna hitta artisten och då fungerar det utmärkt att bläddra i en nyhetshylla, tusen gånger bättre än klicka på anonyma länkar på facebook.

De som säger de upptäcker mer ny musik är antagligen lantisar som endast förr hade lokala bensinstationens kasettband att lyssna på och aldrig upplevt en levande bra skivbutik

Ja då får de väl nöja sig med Kicki Danielsson eller Lena Philipsson, likadant som de är nöjda med herravdelningens torra utbud av kläder.

Eller så kan man ta sitt pick och pack iofs försent nu men

Inlagt av Stefan mån, 2011-12-19 22:22

I ärlighetens namn så blir det inte så förödande som det låter. Kan inte posta på youtube? Posta på Vimeo eller någon annan gratis tjänst. Folk har alltid varit påhittiga nog att kringgå lagens långa arm och jag tror att man kommer kunna utveckla nya och bättre tjänster anpassade för användaren och inte företagsprofit som kommer att få Facebook och Youtube att se ut som Usenet och BBS.

Inlagt av Tom mån, 2011-12-19 22:22

En video som (på amerikanska) förklarar PROTECT-IP:

vimeo.com/31100268

Hoppas jag inte sprider upphovsrättsskyddat matrial nu?

Inlagt av Ahmadi Zantoori mån, 2011-12-19 22:22

Uttalandet “Facebook och Twitter kommer inte längre att släppa igenom film- och musiklänkar[…]om den nya amerikanska Protect IP Act börjar gälla, så som den i dag är skriven och planerad att tillämpas.” är en så enormt stor lögn och endast till för att skrämma läsaren till att läsa (dvs sensationalism).

Det ironiska är att journalisten själv klankar ner på andra sensationalistiska medier i Sverige och gör precis samma sak fast ur ett motsatt perspektiv.

Jag tycker att det är bra att man belyser denna sjuka lag men att sprida lögner på detta sätt är omoraliskt och en stor anledning till detta är för att skapa läsare och bidrar till det allt större mediadrevet som växer i Sverige och gör att debatten blir ineffektiv. Även ifall lögnerna uppmärksammar debatten så skadar desinformation den vilket brukar leda till flera parter som bråkar om något de inte har någon egentlig kännedom kring, dvs endast andrahandsinformation kring.

Det verkar alltså som det kommer bli olagligt (ifall lagen går igenom vilket inte är spikat ännu) att länka till hemsidor som hostar upphovsrättsskyddat material om man inte tar “resonabla” åtgärder för att rensa bort länkarna enligt den information jag har funnit om lagen. Det är alltså omöjligt att uttala sig om hur de faktiska konsekvenserna för Facebook, Google och Twitter förrän det har kommit upp i rätten. Alltså är uttalandet “Facebook och Twitter kommer inte längre att släppa igenom film- och musiklänkar[…]” EXTREMT spekulativt och grundlöst vilket absolut inte nämns.

Alla sidor som drivs av “user generated content” där människor hostar media av diverse slag (Youtube, Soundcloud etc) kommer antagligen att stängas ner om de inte inför ett extremt ineffektivt system där allt innehåll måste godkännas först innan de publicerat. Detta är då praktiskt taget omöjligt för så stora siter som Youtube men kanske möjligt för mycket mindre siter. Oavsett vad så kommer konsekvenserna att vara stora och vi skulle få se en väldigt stor förändring av nätet som det ser ut idag. Kanske breder sig darknets ut mer än idag och blir standarden för hur folk kommunicerar?

Notera dock att detta är långt ifrån slutet av internet och mänskligheten att även ifall lagen skulle gå igenom så hittar kulturen sig fram till människors datorer på något sätt.

Jag håller ett föregående uttalande i kommentar-sektionen om att piratkopieringen antagligen kommer att öka ifall lagen går igenom då utbudet på media (musik, film etc.) kommer vara brutalt mycket mindre än efterfrågan och detta tenderar att jämna ut sig på ett sätt eller annat. Människan är ju inte direkt känd för att inte vara innovativ.

Inlagt av Carl mån, 2011-12-19 22:22

Vilken otroligt löjlig artikel.

Inlagt av Dennis Nilsson mån, 2011-12-19 22:22

Enligt “Public Knowledge” senaste nyhetsbrev så verkar det som SOPA har tappat stöd:

“…And, most recently, you took our call to arms against SOPA and you made it your own.

The enormous outpouring of opposition to the bill has made policymakers stop and think about the real dangers of SOPA’s effect on innovation, cybersecurity, and free speech online.

Early next week, we’ll be calling on you to do the same in the Senate, as they consider SOPA’s Senate-side cousin “PIPA.”

Thanks for standing with us in the fight for an open internet, balanced copyright, and consumer rights.”

www.publicknowledge….

Learn more about the Internet Censorship Bills (SOPA/PIPA): americancensorship.o…

Inlagt av Emil mån, 2011-12-19 22:22

The internet we know and love is at risk. Help save it.

Right now, the U.S. Congress is considering legislation that could profoundly affect the future of the internet. It’s called the Stop Online Piracy Act.

donate.mozilla.org/p…

Sign up.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies