Krönika

Andreas Ekström Kulturjournalist, Sydsvenskan
skicka e-post rss

Kampen mot pressmupparna

13 mars, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Ni har förmodligen sett staplarna. Det var journalisten och gästprofessorn Ingrid Carlberg som visade dem under en föreläsning, och de fick snabb spridning via Twitter.

"Förändrad maktbalans" är rubriken. Sedan en jämförelse: antal PR-konsulter i Sverige och antalet journalister på Dagens Nyheter, 1996 respektive 2012.

PR-konsulterna har blivit tre gånger så många. Journalistkåren har halverats.

Resultatet kan alla se. Styrda intervjuer, styrda intervjumiljöer, hårt villkorade arbetssituationer och en för nästan alla parter sämre journalistik.

Frågan är vad de kvarvarande journalisterna bör göra åt detta. Mitt svar är: kämpa emot.

Jag tror att vi alla som arbetar som reportrar i en någorlunda stor journalistisk verksamhet har dåliga erfarenheter av manipulativa pressmuppar, som Aftonbladets tidigare informationsdirektör (eller pressmupp) Olof Brundin så genialt fann ett namn till. Förra året gjorde jag ett stort kulturreportage och blev så styrd och pressad för att inte säga direkt misstänkliggjord av en pressmupp att jag vid något tillfälle var en tiondels sekund från att ställa in hela saken.

"Jag vill inte regissera dig", sa hon tre gånger, mellan regianvisningarna.

En annan pressmupp behandlade mig som luft, ignorerade samtal och sms – men när jag råkade få tag på henne var hon i stället fjäskig och glad och låtsades som inget.  Mitt värde var till hundra procent knutet till vad hon behövde. Att möta den gestalten var som att sticka ner näven i en fruktskål och känna hur det ruttna gav efter bakom skalet.

Så varför beter de sig sådär, samtidigt som de tjänar fyra gånger så mycket som en vanlig reporter gör?

Ytterst är det förstås en fråga om journalistens förlorade och pressmuppens nyvunna makt. De stora stjärnorna och företagen behöver inte den etablerade pressen på samma sätt som förr, och en eller annan pressmupp kanske njuter lite extra av den förskjutna balansen.

Men det är av yttersta vikt att vi journalister passar på varann: ser du nån kollega köpslå för mycket, säg ifrån. Våga avstå en grej ibland om det verkar bli för mycket sälj. Och samarbeta! Om nu en Teliadirektör inte vågar bli intervjuad av Fredrik Laurin, då är det kanske bättre för alla om Laurin lägger en rejäl stund, en av annan redaktion betald stund, på att briefa den reporter som till slut får intervjun – så att rätt frågor kan ställas. Samma sak kan väl få gälla Stefan Löfven, som under ett halvår har vägrat att komma till Ekots lördagsinterjvu. I vilka lägen gör vi klokt i att låta samarbete gå före konkurrens, för att bryta det här schlingmanneriet?

Vi bör börja tänka på detta konkret och ordentligt redan nu – för internationellt ser det ännu värre ut. Intervjuer med fotbollsstjärnor får bara göras om tidningen går med på att i en redaktionellt utformad fotnot berätta att intervjun gjordes i samband med lanseringen av fotbollssko så och så, det är hur vanligt som helst.

Den första svenska redaktör som tillåter det kommer jag att rövbomba. Googla om ni inte vet vad det är.

                                                                        ANDREAS EKSTRÖM

                                                          Kulturjournalist på Sydsvenskan

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Robert Almqvist ons, 2013-03-13 10:56

Vi pressmuppar har under många år blivit hunsade, förlöjligade och avsnästa av journalister som någonstans verkar försöka ta igen alla oförrätter från skolgården på de vars yrke är att försöka sälja in sina kunders historier. Efter 15 år i yrket har jag gott om historier om journalister som missbrukat sin ställning för personlig profit och katten-på-råttan-vendettor. Ganska magstarkt sagt av en pressmupp som lever på att försöka manipulera medias nyhetsbevakning för egen och kunders vinning men som tur är består vårt dagliga arbete framför allt i att ta fram och bearbeta kundernas budskap så journalisterna snabbt ska kunna bilda sig en uppfattning om nyhetsvärdet. Och då känner man yrkesstolthet trots pressmupp-titelt på visitkortet.

Inlagt av Magnus Fredriksson ons, 2013-03-13 15:44

Tänk om det var så enkelt att vi kunde dela upp världen i två typer av människor. De som är goda och de som är onda och på så vis kunna förklara alla våra tillkortakommanden med att de goda blir färre och de onda blir fler.

Inlagt av Magnus Mosén tors, 2013-03-14 15:58

Jag brukar vanligen inte kommentera här, men tycker ändå du tar upp en del intressanta erfarenheter, som verkligen får mig att reagera.

Jag är i grunden journalist men har nu gått över till "andra sidan", om än i offentlig verksamhet. Det kanske inte är lika stötande som att tjäna näringslivet och jag tjänar definitivt inte mer än vad än reporter på Sydis gör - tror jag.

Det jag reagerar på är de erfarenheter du beskriver, som är hårresande. Att gå in och styra, manipulera och regissera. Jag kan inte tänka mig något mer kontraproduktivt och skadligt för den organisation man representerar, i synnerhet i en pressad situation. Att ignorera samtal och sms. Tjänstefel och allt annat än ett bra PR-arbete.

Nu har jag inte jobbat med detta speciellt länge, men jag har hittills bara blivit bra behandlad av journalister, även i pressade lägen. Kanske för att jag vet vad som fungerar bäst i längden. Öppenhet och framförallt tillgänglighet. Aldrig sticka huvudet i sanden.

Skriv mer om detta! Varför inte göra ordentliga grävjobb om dessa "muppar" och deras beteende?
Det är inte fel att peka ut de pressmänniskor som försvårar ditt arbete. Men glöm inte bort dem som faktiskt kan förenkla det!

En djärv och säkert oförskämd misstanke om varför detta överlag inte görs i större omfattning (och nu syftar jag inte på dig personligen): Det blir liksom konstig stämning sedan när man glider ner till (insert valfri PR-byrå) för en gratis AW?
Världen är trots allt ganska liten.

Inlagt av Normonit fre, 2013-03-15 16:04

Problemet med færre journalister og flere "informasjonsmedarbeidere" (eller var det informasjonsmotarbeidere(?) eller "spindoktre" er internasjonalt og betydelig.
Norsk offentlig virksomhet unngår offentlig og demokratisk kontroll ved tvilsomme metoder. Utviklingen kan ikke fortsette. Kapasiteten til å holde tilbake informasjon, til å avlede, til å informere unøyaktig er enorm med det aktuelle antallet ansatte.

Inlagt av Peter Dahlén fre, 2013-03-15 16:52

Att skämtsamt kalla denna yrkeskår för pressmuppar tar litet udden av det handlar om, nämligen folk som sysslar med att producera propaganda. Det man idag benämner att gå ut med "Information", att göra "Informationskampanjer" kallades fram till cirka 1950-talet oblygt för vad det är, propaganda - för en viss sak, en viss produkt, en viss kampanj eller dylikt. Att kalla det för "Information" är förskönande, på samma sätt som att kalla privatkapitalet för "Näringslivet" (Näring och Liv, mmm...vad mjukt och gott och mysigt). En "Informationschef" eller "Kommunikationschef" på ett kommersiellt företag eller en myndighet är i själva verket en propagandachef. Sedan är jag till viss del enig med Robert Almqvist om att många journalister borde torka sin egen bak först. Har jobbat på både JMK och JMG och utan att dra alla över en kam - här finns förstås också mycket trevligt folk - är det helt klart att jag sällan stött på en yrkesgrupp, journalistlärare, som tycker sig vara så förträffliga och moraliskt högtstående människor; sanningens och offentlighetens oklanderliga riddare.

Inlagt av Ola Wong mån, 2013-03-18 12:22

Bra skrivet Andreas Ekström! Ola Wong

Inlagt av Ola Wong mån, 2013-03-18 12:22

Bra skrivet Andreas Ekström! Ola Wong

Inlagt av Jens Mikkelsen fre, 2013-03-22 11:06

Bra Andreas!
Det är viktigt att inte förminska detta till någon sort hybriskamp mellan olika yrkesgrupper. Detta är ett demokratiproblem.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies