Gå direkt till textinnehållet

Stephen Lindholm: Stoppa attacken mot den svenska grundlagen

EU-kommissionen skissar på ett förslag som kan sätta den svenska tryck- och yttrandefriheten ur spel. Enligt förslaget kan till exempel en svensk journalist som skriver om Berlusconi stämmas och dömas enligt italiensk lag.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

EU-kommissionen skissar på ett förslag som kan sätta den svenska tryck- och yttrandefriheten ur spel. Enligt förslaget kan till exempel en svensk journalist som skriver om Berlusconi stämmas och dömas enligt italiensk lag.

Jag kräver att de politiska partierna bekänner färg före valet. Är ni beredda att göra allt som står i er makt för att stoppa denna attack mot Sveriges grundlag?

Utkastet från kommissionen heter på knöligt juridiskt språk ”EU-förordning om tillämplig lag för utomobligatoriska förpliktelser”. Som ni alla vet gäller en EU-förordning omedelbart när den har antagits av ministerrådet. Den ersätter med omedelbar verkan alla nationella lagar och grundlagar i medlemsländerna. Denna förordning är även tänkt att gälla i de stater som söker medlemskap i EU.

Annons Annons

Förslaget om lagval har till syfte att reglera vilket lands lag som ska gälla vid till exempel ärekränkning och kränkning av privatlivets helgd.

I artikel 7 i förslaget står att det är lagen i det land där den som lidit skada bor som ska tilllämpas. En korrupt italiensk politiker kan stämma en svensk journalist enligt italiensk lag vid en italiensk, svensk eller annan domstol för en artikel som publicerats i en tidning som utgivits i Sverige.

Denna domstol ska döma enligt italiensk lag. En tysk förbundskansler som inte vill att det spekuleras om hans hårfärg kan på samma sätt stämma en svensk journalist enligt tysk lag och så vidare.

Svensk lag

Det svenska systemet med ansvarig utgivare som ensam står till svars för innehållet i tidningen kommer bara att gälla om någon bosatt i Sverige stämmer en person enligt svensk lag.

Vad som är tillåtet att publicera enligt svensk tryck- och yttrandefrihet blir betydelselöst om stämningen görs enligt något annat lands lagar inom EU. Då är det detta lands tolkning av press- och informationsfriheten som gäller.

Som bekant är den svenska tryck- och yttrandefriheten unik med ansvarig utgivare, meddelarfrihet, meddelarskydd samt tryckfrihetsmål bedömda av en särskilt utsedd jury. Vår pressfrihet är den mest toleranta inom EU. Det finns en uppenbar risk att artiklar som skulle ha friats vid en tryckfrihetsrättegång enligt svensk lag kommer att fällas om den prövas enligt något annat EU-lands lagar.

Och då kan det bli den enskilda journalisten, inte ansvarig utgivare, som ställs till svars. Journalisten riskerar inte bara själv att bli dömd. Hon kan även tvingas att ställa upp som vittne eller att avslöja sina källor för att få uppgiftslämnarna dömda.

Detta är enligt svensk grundlag förbjudet med ytterst få undantag som gäller hot mot rikets säkerhet och liknande.

Jag tycker att det är märkligt att inte den svenska regeringen har reagerat på förslaget som gör det omöjligt för redaktionerna i vårt land att leva upp till sitt publicistiska ansvar.

Skada uppstått

I regeringens skrivelse ”Mål och inriktning för det svenska arbetet med konsumentfrågor i EU” finns inte en rad om konsekvenserna om vad som kan hända vid tryck- och yttrandefrihetstvister.

Enligt Brysselkonventionens artikel 5.3 som Sverige och övriga EU-länder antagit gäller i dag att sådana tvister ska lösas i det land där skadan ska ha uppstått, det vill säga i utgivningslandet om det gäller uppgiften i en tidning. Jag kan inte se något rimligt skäl till att ändra denna princip.

Vad tycker ni, Göran Persson, Gudrun Schyman, Maria Wetterstrand, Bo Lundgren, Alf Svensson, Lars Leijonborg och Maud Olofsson?

sammankallande i Journalistförbundets öppenhetsgrupp

och reporter på Kommunalarbetaren

Fler avsnitt
Fler videos