Gå direkt till textinnehållet

Linnea Lindholm grävde i juristbyrån i två år: ”Den galnaste historia jag har mött under min journalistkarriär”

Reportern och inslagsproducenten Linnea Lindholm började jobba med SVT-dokumentären Skamlös för två år sedan. ”Det är ett extremt exempel men det säger mycket om samhället.”

Idag släpps det första avsnittet i SVT Dokument inifråns dokumentärserie Skamlös, som granskar juristbyrån Rives grundare Richard Olsson.

Researchen kring Rive började redan 2019 efter att flera missnöjda klienter hörde av sig till SVTs dåvarande konsumentmagasin Plus, som publicerade flera inslag om byrån som påstod sig hjälpa personer som hotades av uppsägning eller avsked och inte kunde eller ville vända sig till facket för hjälp. Många av klienterna berättade att de inte fått någon hjälp, bara fakturor om tiotusentals kronor från Rive.

Linnea Lindholm jobbade på SVT Plus 2019.

Annons Annons

– Efter det första inslaget om Rive, som Nils Pejryd gjorde 2019, så fortsatte tipsen strömma in. Och efter att vi gjort en uppföljning om byrån 2021, så började vi för första gången få tips även inifrån byrån. Insidertipsen var så pass anmärkningsvärda, att vi insåg att det här var för stort för oss och vände oss till dokumentärredaktionen, berättar Linnea Lindholm.

Hon fick fortsätta att jobba med fallet, nu som reporter för Dokument inifrån, med Bo-Göran Bodin och Anna Nordbeck som producenter och Jakob Larsson som researcher. Det blev en omtumlande resa.

– Det är den galnaste historia jag har mött under min journalistkarriär. Det är ett extremt exempel men det säger mycket om samhället, säger Linnea Lindholm.

Hur då?
– Med min bakgrund som konsumentjournalist känner jag till exempel igen problematiken kring försäljning av tjänster, där det blir svårt för kunderna och klienterna att bevisa vad som har skett. Det är få som spelar in telefonsamtalen de har med företag och säljare och kan redovisa vad de har blivit lovade.

Vilka svårigheter stötte ni på i arbetet?
– Många. Det svåraste var att få personer att våga ställa upp och berätta. Rive hade extrema sekretessklausuler som förbjöd anställda att berätta om förhållandena på byrån. Folk var väldigt rädda. En annan svårighet var att det är en historia med så otroligt många spår. Om jag säger att vi har valt kanske tio procent av alla vinklar som man skulle kunna ta upp så överdriver jag inte. Det har gått så mycket rykten om den här personen. Många av dem har varit helt galna, och vissa av dem visade sig vara sanna. Andra har varit överdrifter. Det har varit mycket jobb med att sålla i materialet och ta reda på vad som stämmer.

Efter SVT Plus första inslag om Rive hakade flera medier på. Richard Olsson och Rive har varit föremål för ett stort antal nyhetstexter och -inslag, samt poddar. Det som är speciellt med Dokument inifråns granskning är kanske först och främst att Richard Olsson låtit sig intervjuas, menar Linnea Lindholm.

– Och de inspelade telefonsamtalen förstås. Så många gånger när man ska granska ett företag landar det i ett blekt mejlsvar där det står ”inga kommentarer”. Att plötsligt få tillgång till tusentals interna telefonsamtal som avslöjar vad som pågår bakom fasaden – det ger en enorm tillfredsställelse, säger Linnea Lindholm.
 

Läs mer: Granskad företagare planerade att ödelägga SVT-reporterns familjeekonomi

Fler avsnitt
Fler videos