Galet ge rasistisk
tidning presstöd

1 oktober, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den rasbiologiska tidningen Nya Tider beviljas förmodligen 1,7 miljoner i presstöd i morgon. Det gör ont att en tidning som har öppna nazi-sympatisörer, motarbetar jämställdheten och hetsar mot invandrare, "blandfamiljer", adopterade, funktionshindrade och homosexuella nu kan få skattemedel för att ägna sig ännu mer åt hat och intolerans.

Hur kan det komma sig att en sådan tidning kan få skattemedel i namn av presstöd? Det finns två orsaker. Den ena anledningen är teknisk och den andra är politisk.

I och med  att tidningen Nya Tider nu har fler än 1 500 prenumeranter, utkommer varje vecka  och på svenska finns ett lagtekniskt stöd för bidrag. 

Att tidningen  i varje nummer hetsar mot invandrare, homosexuella och funktionshindrade verkar inte spela någon roll för de etablerade partierna.

Det offentliga Sverige är kluvet inför yttrande- och pressfrihet i vårt land: Presstödsordningen och Sändningstillståndet för Radio och TV motsäger varandra ifråga om staten ska ta hänsyn till innehåll i en publikation.

Presstödsförordningens tredje paragraf borde ha kastats i papperskorgen för länge sedan.  ”Presstödsnämnden får vid tillämpningen av denna förordning inte ta hänsyn till vare sig tidningens politiska inställning eller dess ställningstagande i enskilda frågor.”

Som bekant har också vår kulturminister på SVT Debatt skrivit att presstöd ej bör gå till rasistiska tidningar.

Sändningstillståndet för Sveriges Television och Sveriges Radio tar dock öppet  ställning för  innehållet: ”Det är inte heller tillåtet med program eller inslag som är uppenbart kränkande för något av könen eller mot människor med viss hudfärg, nationalitet, religion eller sexuell läggning.”

Läser man noggrant presstödsförordningen kan man dessutom finna argument för att inte stödja Nya Tider ekonomiskt.  Ekonomiskt stöd skall gå till "en allmän nyhetstidning eller publikation av dagspresskaraktär med reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning". Fria Tider tillåter endast rasister komma till tals!
 
Det finns dem som i yttrandefrihetens namn välkomnar det ekonomiska stödet till Nya Tider men det är inget hållbart argument. Jag tycker att det är felaktigt att Nya Tider skall få ett enda öre av skattemedlen då tidningen inte främjar mångfalden utan vill eliminera mångfalden.

Det är inte första gången som Presstödsnämnden beviljar skattepengar till en rasistisk tidning. 2010 erhöll Nationell Idag över två miljoner kronor i ekonomiskt stöd trots att fusktidningen hade uppgett två olika ansvariga utgivare: (Vavra Suk som ansvarig utgivare i tidningen men på Bolagsverket är det någon annan som är ansvarig utgivare för tidningen)  

Enligt en undersökning i Expo var 40 procent av bilderna i Nationell Idag stulna under 2008 och att 51 Scanpix-bilder publicerats utan ersättning. Bildbyrån Scanpix hade enorma svårigheter att få ersättning för sina bilder. Jag är osäker ifall Scanpix erhållit alla sina pengar.

Efter att Nationell Idag erhållit bidrag har det visat sig vara omöjligt att säga upp sin prenumeration – något som är olagligt och kan stoppa presstöd till en tidning. Dessutom har Nationell  idag gett 5 000 kronor av presstödet till en öppen  nazist i Svenska motståndsrörelsen. Den 34-årige mannen utsågs Årets fosterlandsvän för att ha "gjort en värdig insats för folk och land" .

Svenskt presstöd bör går till tidningar som breddar vår horisont - absolut inte till tidningar som betraktar världen och människor med fördomsfulla ögon.

Att Nya Tider kan beviljas miljonstöd i statsbidrag är såväl galet som ansvarslöst och bidrar till att skapa ett ”Vi och Dom”-samhälle.

                                                                            KURDO BAKSI
                                                                           Chefredaktör för Svartvitt

<läs även Nils funckes debattartikel i frågan här.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av v Tomén tis, 2013-10-01 12:00

Att ge statsbidrag till muslimska föreningar och församlingar som motarbetar jämställdheten och hetsar mot icke-muslimer, judar och homosexuella.
Är inte det också galet? Man ska inte kasta sten i glashus. Man ska överhuvudtaget inte kasta sten.

Inlagt av Erland Andersson tis, 2013-10-01 16:27

Kurdo skräder inte orden.
Tidningen är rasbiologisk och i varje nummer hetsas det mot invandrare, homosexuella och funktionshindrade.
Det låter ju förfärligt.
Men är det sant?
Kan Kurdo ge oss ett enda exempel på att det hetsas mot exempelvis funktionshindrade i någon artikel i något nummer någonsin?
Nej, det kan Kurdo givetvis inte.
Att man ogillar en publikation rättfärdigar inte den typen av halmdockeargumentation.

Något jag ogillar med Nya Tider är deras "klimatförnekande" drag (där fick du ett riktigt argument helt gratis), men är det skäl nog för att neka tidningen presstöd?

Nej, naturligtvis inte.
Du blir upprörd över att andra människor tycker fel (ur ditt perspektiv) och det är något djupt mänskligt.
Men är det inte det verklig mångfald handlar om?
För vad är alternativet? Ett samhälle där alla tycker och tänker inom av staten fastlagda ramar?

Inlagt av M tis, 2013-10-01 21:41

Lustigt, det enda jag läst om funktionshindrade i Nya Tider var en fin intervju med funktionshindrade Stig Olsson som sitter i rullstol. Skäms, Kurdu Baksi.
Nya Tider är inte rasistisk och hetsar inte mot funktionshindrade, för guds skull. En helt vanlig blaska, men med lite annorlunda nyheter.

Inlagt av Kalksten tis, 2013-10-01 21:44

Hur kan du kalla andra intoleranta när du hittar på lögner om en tidning vars åsikter du vill förbjuda?

Inlagt av Kurdo Baksi ons, 2013-10-02 10:04

Inget trossamfund som bekämpar jämställdhet, icke-muslimer eller judar ska ha stöd. Att rasistiska och nazistiska organisationer med sina partitidningsmegafoner har en hatisk synpunkt på funktionshindrade, såsom i Hitlers Tyskland, är ingen hemlighet. 2007 avslöjade SVTs ABC-redaktion om hur unga nazister torterade ihjäl en 55-årig man i Stockholm.

Inlagt av Daniel tors, 2013-10-03 10:49

Hur många nummer av Nya Tider har Baksi läst? Jag har prenumererat på tidningen ett tag och har missat det där med att NT "motarbetar jämställdheten och hetsar mot invandrare, "blandfamiljer", adopterade, funktionshindrade och homosexuella".

Nya Tider kommer ut varje vecka. Kan du minnas vilkea veckonummer detta förekommit i? Om du med "motarbetar jämställdheten" menar granskningen av svensk feminism i tre delar så tror jag att du har missförstått den och du bör läsa om den. Den första delen är i princip ett referat av ett seminarium rörande feminism som hölls under Pridefestivalen. Den andra delen handlar om den kulturrelativistiska vänsterfeminismen, som silar mygg och sväljer elefanter. Den tredje delen handlar om den liberala "styrelsefeminismen" där kön bör gå före kompetens.

Nya Tider skrev i somras om en handikappad man som fått avslag på sin begäran om en personlig assistent. Eftersom han kunde hålla i en kaffekopp själv så ansåg biståndsbedömare att det räckte med hemtjänst 4 eller 5 gånger om dagen. Mannen fick mycket utrymme att ge sin version av hur han behandlats och Nya Tider verkade vara sympatiska gentemot hans situation.

Har Baksi en verklig grund för sina antaganden eller hittar han på?

Inlagt av Daniel tors, 2013-10-03 10:54

Varför är förresten en stor del av denna text direktkopierad från denna: http://www.journalisten.se/debatt/nationell-idag-bor-inte-fa-stod

Har Baksi verkligen läst Nya Tider? Jag tycker att NT påminner lite om Fox News men mer nedtonat - konservativt och nationalistiskt men LÅNGT ifrån högerextremt.

Inlagt av Johnny fre, 2013-10-04 01:11

Kollade Fria tiders hemsida för första gången idag, var tusan hittar man det högerextrema/främlingsfientliga?

Seriöst så hade jag förväntat mig något helt annat, så som tidningen har beskrivits. Eller är de helt annorlunda på nätet? Förstår verkligen inte kritiken här.

Det var ju, efter vad jag hittade, otroligt harmlösa och seriösa artiklar. Inte ens i närheten av sajter som Avpixlat och Fria tider (tagit fel på sistnämnda eller??) som ju är det minsta man räknar med när en tidning beskrivs som väldigt rasistiskt eller högerextrem.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies