Gå direkt till textinnehållet

Efter plagiatskandal – dansk tidning kräver källförteckning från frilansar

Efter att den danska mediebranschen skakats av avslöjanden om plagiat och fusk av en frilans skärper nu Jyllands-Posten sina redaktionella regler. De stämmer också skribenten bakom skandalen. 

Avslöjanden om felaktigheter i frilansjournalisten Lasse Skytts artiklar har fått många danska tidningar att dra tillbaka hans alster. Även Aftonbladet har tvingats avpublicera 14 artiklar av frilansen.

Nu har Jyllands-Posten, som dragit tillbaka 39 artiklar av Lasse Skytt, tagit fram nya redaktionella regler för hur de ska hantera frilansmaterial. Det skriver chefredaktören Marchen Neel Gjertsen i en artikel i den egna tidningen.

”Fallet har gett oss anledning att omvärdera våra interna rutiner för arbete med frilansskribenter, vi kommer att göra mer i framtiden för att säkra dokumentation. Det kan till exempel vara i form av källlistor eller annan dokumentation som gör att Jyllands-Posten själv kan verifiera källuppgifter”, skriver hon.

Annons Annons

Bland de problem som uppdagats med Lasse Skytt är att han påstått att han intervjuat personer som han inte träffat och att han tagit citat från utländska medier men förespeglat att de getts direkt till honom.

”Den här typen av beteende är svårt att upptäcka, och det är också svårt att i efterhand klargöra vad som är korrekt och falskt i så fall. Punkterna kan vara korrekta, men innehållet stulet”, skriver Marchen Neel Gjertsen.

Det kommer dock finnas artiklar av Lasse Skytt kvar på Jyllands-Postens sajt – artiklar som det inte funnits något fel i.

Enligt chefredaktören är Jyllands-Posten en av de tidningar som anlitat Lasse Skytt i högst utsträckning.

”Vi skäms över det, och vi vill be våra läsare om ursäkt. Vi gick i fällan, det får inte hända. Vi tar starkt avstånd från Lasse Skytts metoder och inleder ett skadeståndsmål mot honom”, skriver Marchen Neel Gjertsen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos