Arbetslivets frågor hör hemma i Riksdagens bibliotek!
Det finns gott om plats på tidskriftshyllorna i Riksdagens bibliotek. Att vissa tidskrifter av och till ersätter andra är oundvikligt. Men att så gott som samtliga prenumererade tidskrifter om arbetslivets och fackets villkor nu har rensats bort är inte bara beklagligt – utan också skrämmande. (Rättad och uppdaterad)
Riksdagens bibliotek är de folkvaldas eget. Det är också tillgängligt för allmänheten. Läsesalen har flera tidskriftsrum med gott om lediga hyllor.. Där har från i år 7 av 12 fackliga tidningar rensats bort, tillsammans med så gott som samtliga övriga tidskrifter om arbetslivets villkor. Tidningar om löntagarnas verklighet och arbetsmarknadsfrågor är därmed osynliga i beslutsfattarnas hjärta.
Riksdagen ska spegla valmanskåren. Beslutsfattarna ska representera väljarunderlaget. Frågor ledamöterna röstar om berör ofta de två miljonerna löntagare. Kunskapen om facket och arbetsmarknaden sjunker stadigt i medier och särskilt hos ungdomar. Kanske även i riksdagen?
Regeringen framhåller att parterna på arbetsmarknaden är en del av den svenska modellen. Desto mer förvånande är det att Kommunalarbetaren, Dagens Arbete, Byggnadsarbetaren, Polistidningen, Lärarnas Tidning, Skolvärlden, tidningar som berättar om villkoren i hemtjänst och industri, på byggen, och i klassrum, i våldsutsatta miljöer, i år har befunnits ointressanta och plockats bort, tillsammans med exempelvis Arbetarskydd (nyhetstidning om arbetsmiljö), Arbetsliv (arbetsmarknadsforskning från Karlstads universitet), Du & Jobbet (om arbetsmiljö och skydd).
Även hyresgästernas organisationstidning Hem och Hyra tillhör de bortvalda. Däremot är det generöst med utrymme för ett 40-tal tidskrifter om finanspolitik och ekonomi, liksom för publikationer om juridik och skatter, varav en är Skattebetalrnas förenings Sunt förnuft.
Av 70 fackliga tidningar återstår 5: LO-tidningen, TCO-tidningen, Jusektidningen, Läkartidningen och Socionomen. Inte ens för tjänstemännens största tidning Kollega finns plats. Eller någon facklig tidning från den växande tjänstesektorn.
Bibliotekens ansvariga har anfört olika skäl för utrensningsbeslutet: Platsbrist. Jämförelse med information på nätet, innehåll i databaser mm. Det har gjorts gällande att riksdagsledamöterna erbjuds fackliga tidningar i sin omvärldsbevakning, vilket spar papper och därmed miljön.
Det finns säkert goda skäl att minska användningen av papper i riksdagsarbetet. Men det är inte ett hållbart argument att se just arbetsmarknadens tidskrifter som en miljöbelastning! Inte främst för att forskning visar att återvunnen tidning är miljöneutral i jämförelse med digital läsning. Utan för att respekten för demokratin kräver att riksdagen har ett välsorterat tidskriftsbibliotek, som även erbjuder kvalificerad journalistik om anställdas arbetsvillkor.
Att även Riksdagsbiblioteket blivit en del av en kommunikationsenhet är ett tidens tecken. Desto tydligare blir symbolvärdet i vad som visas upp. Det som inte syns finns inte, och det är en obehaglig trend att just löntagarnas vardag och villkor ses som sådant som kan väljas bort. Arbetet blir därmed osynliggjort för den som inte aktivt frågar efter det. Undertecknade redaktörer köper inte detta resonemang. Arbetsmarknad och arbetsliv måste tillbaks på Riksdagsbibliotekets tidskriftshyllor.
Anna Filipsson, chefredaktör Handelsnytt, Annica Grimlund, chefredaktör Lärarnas Tidning, Anna Hjorth, Chefredaktör Polistidningen, Christina Mörk, chefredaktör Tandläkartidningen, Erling Forsman, chefredaktör TCO-tidningen, Devrim Mavi, chefredaktör Hotellrevyn, Eva Berlin, chefredaktör Du & Jobbet, Eva-Brita Järnefors, chefredaktör Psykologtidningen, Hans Larsson, chefredaktör Dagens Arbete, Helena Giertta, chefredaktör Journalisten, Johanna Kronlid, chefredaktör LO-tidningen, Jenny Grensman, chefredaktör Ingenjören, Jonas Hultkvist, chefredaktör Läkartidningen, Kenneth Pettersson, chefredaktör Byggnadsarbetaren, Kent Källqvist, chefredaktör Vision, Liv Beckström, chefredaktör Kommunalarbetaren, Malin Klingzell-Brulin, chefredaktör Mål&Medel, Margaretha Holmqvist, chefredaktör Akademikern, Susanna Lundell, chefredaktör Kollega, Susanna Skarrie, chefredaktör Hem & Hyra
.