Gå direkt till textinnehållet

Hyllerts besvikelse efter Estoniadomen: ”Vi får en del frågor från utländska kollegor”

Efter dagens fällande dom mot Estoniafilmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson menar Journalistförbundet att det här visar att Sveriges yttrandefrihet kanske inte alltid är så stark som vi tror.

Journalisten berättade tidigare idag att Göteborgs tingsrätt dömer Henrik Evertsson och Linus Andersson till dagsböter för att man filmat Estonias vrak.

Sedan tidigare har Journalistförbundet uttryckt sitt stöd för filmarna. Ordförande Ulrika Hyllert säger till Journalisten att de beklagar domen, som tyvärr var väntad.

– Det positiva, om man jämför med den förra domen, är att rätten nu i alla fall har gjort en intresseavvägning och diskuterar kring att det här är en journalistisk undersökning men också kring informationsfriheten och yttrandefriheten. Tyvärr lägger man inte så stor vikt vid de här frågorna som vi tycker att man borde göra, säger Ulrika Hyllert.

I ett internationellt perspektiv anser Ulrika Hyllert att det här visar att Sveriges yttrandefrihet kanske inte alltid är så stark som vi tror.

– Vi får en del frågor från utländska kollegor som undrar över Sveriges starka yttrandefrihet i och med detta. Som vi förstår det när vi har varit i kontakt med Evertsson så ska de överklaga domen, vilket vi välkomnar, fortsätter hon.

Vad talar för att nästa instans kommer lägga större vikt vid att det här är journalistik och vid yttrandefriheten?
– Att döma av processen hittills så ser man att det har varit svårt att förutse vad som ska hända i det här fallet. Det är en komplex fråga och komplicerad juridik, men min förhoppning är självklart att yttrandefriheten och allmänintresset väger tyngre i senare instanser.

Fler avsnitt
Fler videos