Gå direkt till textinnehållet

Yttrandefrihetsgruppen kan få EU att ändra sig

Europeiska kommissionens vice ordförande vill ta bort möjligheten för sajter att geoblockera eftersom det strider mot EUs gemensamma marknad. Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp har lyckats påverka det ursprungliga förslaget och det finns nu ett förslag att medier ska undantas.

Geoblockering är samlingsnamnet för en teknik att hindra webbsidor från att visa information i ett annat land.

EU har planer på en gemensam digital marknad och vill förenkla de olika regler medlemsländerna har som gör det svårt att göra affärer på nätet inom unionen. Därför anser EU-kommissionens vice ordförande Andrus Ansip att geoblockering är ett handelshinder.

Journalistförbundet och Euro­peiska journalistfederationen, EFJ, anser att förslaget att förbjuda geoblockering är ett hot mot pressfriheten. Det kan leda till att en svensk tidning kan åtalas i exempelvis Polen eller Ungern för vad den publicerat på sina sajter. En person kan läsa artikeln i sitt hemland och anse att det rör sig om förtal eller att artikelns innehåll står i strid med det egna landets lagar.

Annons Annons

Den svenska Tryckfrihetsförordningen kan på så sätt rundas. Därför anser Journalistförbundet att svenska medier måste ha möjlighet att blockera vissa artiklar från att läsas i andra länder.

Ett aktuellt fall rörande geo­blockering handlar om den brittiska tabloiden Daily Mirror. Tidningen hade skrivit tre artiklar om ett mord på ett boende för ensamkommande flyktingpojkar i Mölndal, söder om Göteborg. Daily Mirror publicerade namn och bild på den misstänkte, uppgifter som skulle bryta mot de pressetiska reglerna i Sverige. För att inte bli exponerad mot det svenska rättssystemet valde Daily Mirror att blockera så att artiklarna inte gick att läsa i Sverige. En av tidningens reportrar skrev på Twitter att beslutet att geoblockera artiklarna togs av tidningens jurister.

Sörmlands Nyheter skrev för några år sedan flera kritiska artiklar om Ryanair, vilket retade upp flygbolaget som hotade med att stämma tidningen inför irländsk domstol.

– Nu geoblockerade inte Sörmlands Nyheter artiklarna, men de kunde ha gjort det och undvikit att bli exponerad mot irländsk lagstiftning, säger Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Journalistförbundet.

Han påpekar att det enligt svensk grundlag är ansvarig utgivare som har exklusiv bestämmanderätt över vad som ska pub­liceras, och även i vilka länder som artiklar kan läsas.

– Vad svenska medier publicerar ska inte beslutas av EU-kommissionen. Det skulle vara ett allvarligt ingrepp i yttrandefriheten, säger Olle Wilöf.

Teknikerna kan även användas på ett negativt sätt av stater som vill censurera innehåll från andra länder som de uppfattar som negativa. Turkiet skulle kunna geoblockera kurdiska hemsidor i Sverige från att visas i Turkiet.

Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, som bevakar yttrande-, tryckfrihets- och offentlighetsfrågor, har genom samarbete med EFJ uppmärksammat regeringen och svenska EU-politiker på vilka konsekvenser en geo­blockering kan få. Ministerrådet, som beslutar om EUs lagar tillsammans med Europaparlamentet, ska nu diskutera om medier ska undantas.

– Frågan är inte löst genom detta för det finns många länder och personer inom EU-parlamentet som tycker att det är viktigt att förbjuda alla former av geoblockering, och inte ser vilka problem det kan leda till för medier, säger Stephen Lindholm, yttrandefrihetsgruppens ordförande.

Han säger att kommissionens beslut att ta upp frågan är en stor framgång för yttrandefrihetsgruppen.

– Det är roligt att våra insatser så här långt har haft betydelse. Men vi vet ännu inte slutresultatet.

Hela diskussionen om geo­blockering går tillbaka till en dom i EU-domstolen som gällde den franske skådespelare Olivier Martinez som påstods ha ett förhållande med sångerskan Kylie Minogue.

Den brittiska tidningen Sunday Mirror påstod att han varit otrogen, vilket ledde till att han stämde tidningen i en fransk domstol för förtal. Sunday Mirror ansåg att tidningen skulle stämmas i en engelsk domstol.

Ärendet prövades i EU-domstolen som konstaterade att Olivier Martinez lidit skada i Frankrike eftersom anklagelserna som tidningen framförde kunde läsas av en fransk pub­lik om de klickade in på Sunday Mirror.

– Hade Sunday Mirror geo­blockerat artiklarna hade tidningen troligen inte blivit åtalad, säger Olle Wilöf.

I förra veckan kom EUs handelsministrar överens om nya regler om e-handel. Beslutet innebär att slutförhandlingar kan inledas med EU-parlamentet. Frågan om att medier ska undantas kvarstår och har ännu inte behandlats.

Fler avsnitt
Fler videos